Страсти до червено на обсъждане в "Изгрев", стигна се до бой (видео)

Идеята на община Бургас да изгради нова улица в комплекса разгневи жителите на близките блокове

До бой се стигна на общественото обсъждане по повод намеренията на община Бургас да строи нова улица в комплекс "Изгрев". Обсъждането се проведе в пенсионерския клуб в парка на комплекса, а на него присъстваха десетки бургазлии, които живеят в блоковете, разположени в близост до предвиденото трасе. Представянето на проекта от страна на общината в лицето на зам. кмета Чанка Коралска директора на ТД “Изгрев” Пенка Паспалева бе прието на нож от гражданите, като до дебат не се стигна, а много скоро напрежението ескалира и се стигна до бой. В крайна сметка страстите се поуталожиха и бе проведен диалог, след което се стигна и до някои конкретни решения.

Казусът

Става дума за намеренията на община Бургас да изгради улица, която на практика да бъде продължение на новата "Георги Калончев (намираща се между скейт парка и магазин "Велека". Новото трасе трябва да мине през зелени площи и излезе на бул. "Димитър Димов". По този начин според общината ще се облекчи трафика в комплекса и ще повиши безапосността, тъй като в момента автомобилите минават в алея на парка, на метри от детска площадка. Всички специалисти

Планът за тази улица съществувал в ПУП-а на комплекс “Изгрев” оше от 1982 година и е останал там след всички актуализации, които са направени през годините. От общината уточниха, че от години се търсят средства за реализация на проекта, които най-накрая са намерени.

Жителите на най-близките блокове обаче не са съгласни точно под прозорците им да минава път с толкова интензивен трафик. Според тях този проект обслужва частни интереси на двете клиники в района, но няма да бъде полезен за гражданите. Техните притеснения са свързани с изсичането на дървета, заличаването на зелени площи, безопаност за децата от блоковете, шумово и прахово замърсяване.

Боят

До самия бой пък се стигна, тъй като един единствен човек в залата си позволи да защити открито проекта. Човекът обаче живеел в другия край на комплекса, а жителите на близките блокове съзряха конспирация, според която въпросният мъж е подставено лице на общината. Те се опитаха със сила да го изгонят навън, след което на вратата стана жестоко сбиване с размяна на юмруци и ритници, а един мъж пострада с насинено око. Всичко това почти провали обсъждането, тъй като последваха люти скандали, но в крайна сметка всички решиха, че е най-добре да се изслушат взаимно и дебатът продължи в по-спокоен вид.

Решението

В крайна сметка всички мнения и предложения бяха изслушани и записани в протокол, с който представителите на общината обещаха да се съобразят. Отделно в блоковете ще бъде пусната анкета с всички възможни опции, като се остави възможност на хората да решат съдбата на улицата. Чак тогава ще се пристъпи към някакви конкретни действата в едната или другата посока, като не е изключено да бъде проведено и ново обществено обсъждане по казуса.

 

Очаквайте продължение на темата утре с всички аргументи “За” и “Против”, както и актуални снимки от мястото, където трябва да бъде изградена улицата

Галерия
Коментари

Още от последните новини