Започват да изследват рапана в Черно море

Започват да изследват рапана в Черно море - E-Burgas.com

В централата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) се проведе тридневен семинар на тема „Хармонизиране на методологиите за събиране на данни на пристанищата за разтоварване и провеждане на научните изследвания на море". Срещата бе организирана в рамките на проекта "BlackSea4Fish" на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море в град Бургас, където е и регионалния офис на Генералната комисия по рибарство за Средиземно и Черно море.

Срещата откри изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов, който изтъкна необходимостта от качествени и прозрачни изследвания, направени от смесени екипи учени, така че бъдещият научен съвет в максимална степен да подпомогне взимането на най-ефективните решения за управлението на рибарството в Черно море.

„Много са силни очакванията към проекта "BlackSea4Fish" по отношение на разширяването на базата данни, както за рапана, така и за останалите видове - обект на целеви риболов", категоричен е доц. д-р Галин Николов. По думите му "резултатите от тридневния семинар показват, че има воля за интензивна работа и сътрудничество между черноморските страни, което е важна крачка към постигането на поставената цел".

Необходимо е да бъде изградена качествена база данни за състоянието на рибните запаси, количествата нежелан улов и размера на изхвърлянията във всеки един вид риболов.

Всички се обединиха около идеята, че много бързо трябва да се търси уеднаквяване на методологиите за научните изследвания на рапана и останалите видове. В рамките на семинара беше обсъден индикативен бюджетът за планираната дейност и бяха набелязани въпросите за следващите срещи.

Коментари

Още от последните новини