Заплетен казус оставя жителите на Върли бряг без пътища и осветление

Заплетен казус оставя жителите на Върли бряг без пътища и осветление  - E-Burgas.com

По ОУП територията е промишлена, жилищата били разпродадени след ликвидацията на мината

Без пътища и осветление живеят жителите на местността Върли бряг край Меден рудник. От това се оплакваха самите граждани, които поискаха в Бюджет 2018 да бъдат отпуснати средства за ремонти. 

"От 15 години положението е едно и също. Нямаме нормални пътища и осветление, а камионите на "Титан" отказват да извозват боклука, защото не могат минат нормално." оплакаха се хората на снощното обществено обсъждане за бюджета. 

Оказа се обаче, че по Общ устройствен план местността се води промишлена територия, което до голяма степен връзва ръцете на община Бургас да прави инвестиции там. Това е бивша държавна територия, където след затварянето на мината е имало дълъг процес на ликвидация и жилищните постройки са били разпродадени на сегашните собственици. Става дума за няколко блокчета и ниски постройки, в които живеят няколко десетки души. 

От община Бургас се ангажираха, че на първо време ще направят аварийни ремонти в местността, като ще поставят частично осветление, така че жителите да могат спокойно да се прибират в домовете си. Освен това ще бъде поддържан довеждащия път до Върли бряг. По-оптимистичната новина е, че през 2018 година трябва да започне процес за променяне на статута на територията. Той обаче е тромав и може да отнеме доста време, предупредиха от общината. Едва след промяната на статута ще може да се говори за някакви по-сериозни инвестиции, които да бъдат насочени към ремонт на лошата инфраструктура във Върли бряг. 

 

 

 

Коментари

Още от последните новини