Заплатите на депутатите да се намалят на 1400 лв.

Заплатите на депутатите да се намалят на 1400 лв. - E-Burgas.com

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ внесе в Народното събрание проект за решение, с което поискаха заплатите да бъдат силно намалени – от 3 средни работни заплати плюс надбавки, да бъдат намалени на 1400 лв. - една средна работна заплата за страната. Това съобщи на трибуна в парламента председателят на групата Мая Манолова.

Според нея това е необходимо предвид условията на здравна, социална и икономическа криза, в която страната ни се намира.

„Това ще бъде знак за българските граждани, че в НС депутатите, които те са излъчили, се съобразяват с тежката ситуация, в която се намира България“, допълни тя.

Манолова предлага освен заплатите на депутатите, да бъдат орязани значително и възнагражденията на министър-председателя и неговите заместници, както и на шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности. Парите, които ще бъдат спестени от заплати, пък ще бъдат насочени към Министерството на труда и социалната политика и използвани за лични асистенти за хората с увреждания.

Председателката на „Изправи се! Мутри вън!“ съобщи още, че от групата са внесли и промени в Закона за личната помощ, който да даде възможност на хората с увреждания да имат лични асистенти винаги, когато се нуждаят.

Коментари

Още от последните новини