Абсурд в Бургаския БАБХ: Институцията, която не работи

Абсурд в Бургаския БАБХ: Институцията, която не работи - E-Burgas.com

 

 

В последните месеци все по-често на повърхността изплуват сигнали за лошо състояние на хранителни заведения в Бургас и региона, а всички пътища водят към една и съща институция – Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това, което би трябвало да бъде органът, гарантиращ хигиената и безопасността на храните, предлагани в заведенията, е на практика напълно нефункционален.

 

Още по-стряскащ е фактът, че множеството сигнали от потребители, очевидно загрижени за собственото си здраве, често остават без адекватен отговор или решение. Според служители на БАБХ-Бургас, претовареността с сигнали е една от причините за забавеното им отработване. Въпросът обаче остава: защо изобщо има толкова много сигнали? Не е ли това ясен показател, че институцията изобщо не върши своята работа? Ако инспекциите бяха редовни и наистина ефективни, броят на сигналите би трябвало да е минимален.

 

Тежката реалност, с която се сблъскваме, е пълната липса на адекватна контролна дейност. Много от заведенията в Бургас са потънали в мизерия, а липсата на оборудване и хигиенни условия оставят сериозни въпроси за безопасността на предлаганата храна. Някои заведения едва успяват да покрият минималните изисквания за безопасност, като често остават извън полезрението на инспекторите – вероятно защото такива инспекции просто липсват.

 

Вместо редовни проверки, отговорността за хигиената в заведенията изглежда е прехвърлена на потребителите, които сами трябва да сигнализират за нарушения. Дори когато такива сигнали се подават, тяхното отработване изглежда съмнително, често отнемайки прекалено дълго време. Въпреки нарастващите тревоги на обществото, отговорността за тези опасни условия продължава да се размива и прехвърля между бюрократични пречки и претексти.

 

Ако органът, натоварен със задачата да защитава здравето на гражданите, не може или не иска да изпълнява своите задължения, какво остава за качеството на предлаганите услуги и хранителни продукти? Възможно е този институционален хаос да се дължи на бездействие или умишлено пренебрегване на проблемите – независимо от причината, последиците са тежки и директно засягат потребителите.

 

Така стигаме до извода, че без активен контрол и реални действия от страна на БАБХ-Бургас, нищо няма да се промени. Институцията остава в сянка, докато гражданите на Бургас се чудят кога най-сетне ще бъде предприето нещо за подобряване на хигиената и безопасността на храните, които те консумират ежедневно.

Коментари

Още от последните новини