Задържаме медицинските сестри у нас с по-високи заплати

Задържаме медицинските сестри у нас с по-високи заплати - E-Burgas.com

Здравното министерство предвижда по-добро заплащане за специализантите по "Здравни грижи". Мярката е с цел младите медицински сестри да останат у нас след дипломиране. С 20% е повече са местата в тази специалност в Медицински университет Пловдив, предаде БНР.
 
"Тази учебна година в Медицинския университет в Пловдив са приети с 20% повече студенти в специалност медицинска сестра. Сега броят им е 120", казва ректорът проф. Марияна Мурджева.
 
"Една част от тези бройки са за Пазарджик, където нашите проучвания с Общината в Пазарджик установиха едно повишено желание за медицински сестри от този град и региона. Ще имаме и практическо клинично обучение в една от болниците там".
 
Здравното министерство предвижда при специализация в държавна болница по клинични специалности, заплащането да е не по-малко от 2,5 минимални заплати или 1625 лв.
 
"Една от причините сестрите да не остават у нас, е ниското заплащане, свръх натоварването и лошите условия на труд.", посочи проф. Мурджева.
 
Съотношението медицински сестри лекари трябва да е две към едно. Данни на НСИ сочат обаче, че към декември 2020 г., то е по-малко от една сестра на лекар. 
 
България е на второ място след Гърция по недостиг на сестри. На 100 хиляди души се падат 435, за сравнение средният брой в ЕС е 850 на 100 хиляди.
 
Броят за прием в тази специалност е увеличен. В медицинските университети у нас са постъпили 714 бъдещи медицински сестри.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/09/19/mz-predvijda-po-dobro-zaplashtane-za-medicinskite-sestri.504166
 

Коментари

Още от последните новини