Задържаха недекларирана валута за близо 1 300 000 лв. на „Капитан Андреево”

Задържаха недекларирана валута за близо 1 300 000 лв. на „Капитан Андреево” - E-Burgas.com

Митническите служители на „Капитан Андреево” откриха недекларирана валута с левова равностойност  1 297 517 лева при три проверки на превозни средства, излизащи от страната.

Най-голямото количество валута е открито при проверка на лек автомобил, който пристигнал на пункта на в сряда. Превозното средство било управлявано от мъж с двойно гражданство - българско и турско, който пътувал сам от България за Турция. По метода „анализ на риска“ колата е селектирана за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура.  При последвалата физическа проверка се установява, че газовата бутилка в багажното отделение е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с левова равностойност 1 022 331 лева

Ден по-рано - на 26 септември, на пункта пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Великобритания през България за Турция. Водачът – турски гражданин, заявил, че не пренася акцизни стоки, благородни метали, както и парични средства в левове и друга валута. При извършената щателна митническа проверка след демонтиране на тапицерията в задната част на шофьорската кабина инспекторите открили 83 410 британски лири с левова равностойност 187 468 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура – Хасково.

Третият случай на открита недекларирана валута е при друга проверка на автобус, който пристига на пункта на 22 септември. Той бил управляван от турски гражданин. В превозното средство пътували втори шофьор, стюард и 12 пътници. Всички те декларирали пред митническите служители, че пренасят единствено личен багаж. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия под шофьорската седалка е открит полиетиленов плик, обвит с прозрачно тиксо, съдържащ 1016 банкноти в  купюри по 200, 100, 50, 10 и 5 евро. Намерената недекларирана валута е общо 44 850 евро с левова равностойност 87 718 лева. Установено е, че валутата е на стюарда. На нарушителя К.А на 34 години е съставен акт по Валутния закон.

Галерия
Коментари

Още от последните новини