Забраняват стиропора за саниране на високи блокове

Забраняват стиропора за саниране на високи блокове  - E-Burgas.com

Подготвя се наредба забраняваща използването на горими изолационни материали от рода на стиропора при изграждането или санирането на сгради с височина над 28 м, пише „Монитор“. 

Според изпълнителния директор на Българската асоциация за изолации в строителството Йордан Николов в момента се разглеждат промени в нормативните изисквания, с които ще се въведе въпросната забрана и по пози начин ще се намалят рисковете от пожари. По думите му, освен това след като изгоря голям блок във Великобритания, изолиран със стиропор, има натиск и от ЕС да се спре използването на изолации от органични суровини, какъвто е стиропорът за сгради нас 28 м.

„В повечето държави в Европа за изграждане и саниране при такива блокове се разрешава използването изолации от негорими материали, покриващи изискванията на клас „А“. Само 3 страни в Европа - Италия, Испания и Финландия позволяват да се слага продукти от клас „В“. Ние обаче сме най-либерални, позволявайки - клас „С“ и в това отношение България е единствена“, поясни Николов. Той припомни случаите от миналата година с използването на румънски стиропор, който по документи покривал този клас, като с него бяха санирани високи блокове в Карлово и Бургас.

 

Коментари

Още от последните новини