Забраняват кърпите върху дюни

Забраняват кърпите върху дюни - E-Burgas.com
Монитор

На първо четене депутатите прие промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, в който е заложена забрана за поставянето на плажни принадлежности върху дюните, съобщава "Фокус". Текстът беше приет единодушно с 97 гласа.

Проектът за промяна на Закона за устройство на черноморското крайбрежие въвежда глоби за поставяне на палатки или плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. За паркиране или преминаване с пътни превозни средства през пясъчните образувания санкцията ще е от хиляда до 3 хил. лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 и 5 хил. лв. Предвижда се законът да важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежините зони.

Като аргумент за въвеждането на глобите се посочва, че така ще се гарантира опазването и съхранение на дюните, както и на защитени видове на флората и фауната, които попадат в тях. Новите санкции били приети след анализ на забранителните и ограничителните разпоредби на закона, като новото е, че вече са разписани конкретни административнонаказателни текстове.

В края на февруари природозащитници определиха като абсурдни новите мерки. Част от аргументите им са, че в миналото голяма част от дюните са били заменени за стотинки, а сега се опазват с глоби за хиляди. Освен това липсва регламент за тяхното маркиране. Природозащитниците не пропускат да отбележат, че и промените бяха инициирани идват след месец след като 1205 квадратни метра дюни на къмпинг "Смокиня" бяха унищожени с багер от собственик на терен в района, а на няколко места по Черноморието имаше поредица от сигнали за незаконно строителство.

Коментари

Още от последните новини