Йордан Божилов: "Фронтекс" може да помогне с жива сила за охраната на границата ни с Турция

Йордан Божилов:

Ние сме в едно относително благоприятно положение, защото насреща имаме държава, която първо - има ресурси, второ - изпълнява ангажиментите си по отношение на превенцията на бежанските потоци. Има споразумение между България и Турция, между Европейски съюз и Турция. Но трябва да имаме предвид, че миграцията е едно обективно състояние. Няма да изчезне. Ние трябва да бъдем готови. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната и председател на Софийски форум за сигурност.

Според Божилов трябва да се погледне по-комплексно върху бежанския проблем. От ключово значение за недопускането на нерегламентирано навлизане в границите на страната според него е наличието на добри технически средства.

"Добре, че България не е сама в тази задача да охранява границата. Това е европейска граница. Има европейски средства. Има възможност за привличане на Фронтекс, включително с жива сила", допълни председателят на "Софийски форум за сигурност" по отношение на финансирането на автоматизацията на границата.

Според Божилов в пограничните населени места е ключов въпросът с трафикантите и са необходими повече работа и по-сериозни мерки.

Коментари

Още от последните новини