Язовирите в Бургаско са под зорко наблюдение

Язовирите в Бургаско са под зорко наблюдение - E-Burgas.com

Инспектори от Главната дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръжения към тях“ към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор продължават да следят всички водоеми на територията на региона. Продължават и огледите по места.  

Към момента ситуацията с водните съоръжения на територията на област Бургас се нормализира.

След проливните дъждове инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. „Чотората“, който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. От Дирекцията подчертават, че тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.  

Язовир „Чотората“ е разполагал с постоянно видеонаблюдение, което бе предоставено на ДАМТН. Според иззетите записи се вижда как около 2:00 часа през нощта започва да приижда вода, която носи наноси – пръст, храсти и дървета. Следствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи.

Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената.

Коментари

Още от последните новини