Яйцата са безопасни за сърцето

Яйцата са безопасни за сърцето - E-Burgas.com

Яйцата не увеличават риска от инфаркт и инсулт, показа 30-годишно изследване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Заради съдържащия се в тях холестерол, яйцата отдавна предизвикват спорове дали предразполагат към сърдечносъдови проблеми. Американски учени твърдят, че най-накрая имат отговор на въпроса - такава връзка няма.

Специалистите, ръководени от харвардски лекар, изследваха начина на хранене на 215 618 здрави мъже и жени, консумиращи от едно до пет яйца седмично 32 години. Те не установиха връзка между приема на яйца и риска от сърдечносъдово заболяване, което може да предизвика инфаркт и инсулт.
Изследването, публикувано в Бритиш медикъл джърнал обаче, установи, че хората, които ядат повече от едно яйце дневно, са с по-висок риск. Такива хора обаче също консумират и повече червено месо и са с по-висок индекс на телесната маса.


„Това изследване потвърждава, че консумирането на седем яйца седмично не е свързано със сърдечни заболявания или инсулт. То също подкрепя известното от интервенционни изследвания, че липсва връзка между консумацията на яйца и нивата на холестерол в кръвта“, каза д-р Кари Ръкстън, която не е участвала в изследването.

Яйцата са богати на протеини, антиоксиданти и други полезни съставки. Те са сред малкото храни, които осигуряват витамин Д.
 

Коментари

Още от последните новини