Всеки трети млад българин мисли да бяга в чужбина

Всеки трети българин до 30 години обмисля възможността да работи в чужбина.

Това показва социологическо проучване, проведено съвместно между Фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения. Резултатите от проучването представи програмният координатор на Фондацията д-р Пенчо Хубчев. Целта на изследването е да определи профила на търсещите работа в чужбина и техните мотиви.

5.2 млн души ще живеят в България към 2050 година според анализи на ООН.  За 40 години населението ще намалее с 2 млн. души.  Основната причина за трудова миграция е ниското заплащане в България.  Според изследването 50% от хората биха напуснали страната поради по-добрата социална система и по-добро то здравеопазване в чужбина. Наблюдава се недостиг на работна сила за икономиката, а от друга страна липсва добро трудово възнаграждение.

Данните сочат, че 23% от анкетираните обмислят възможност да работят в чужбина. Всеки трети българин до 30 години би заминал да работи в чужбина.

Като основна причина от фондацията извеждат ниското заплащане - 95%. Само 1% смятат, че няма заплата, която да ги задържи в България.

 

Коментари

Още от последните новини