Все повече турски туристи искат да се пекат по българските плажове

Все повече турски туристи искат да се пекат по българските плажове - E-Burgas.com

Все повече турски туристи искат да посетят България. Това е мнението на туроператори от южната ни съседка, които са на посещение във Варна. Специално за тях беше организиран и информационен тур с посещение на курорти за целогодишен туризъм, както и на исторически забележителности по Черноморието.

От много години туристите от Турция посещават предимно зимните ни курорти. Расте обаче и интересът към Черноморието ни.

"България става все по-популярна на турския пазар, защото той се е наситил от летния туризъм, който предлагат Анталия, Мармарис и турците търсят нещо различно, в Бурса има една голяма общност от български изселници, които наброяват може би над половин милион. Голяма част от техните наследници вече нямат връзка с България и проявяват реален интерес", заяви Юлиан Бонев, член на УС на Варненската асоциация на туристическите агенции.

Неждет Хамзаоглу е от Бурса и повече от 20 години се занимава с туроператорска дейност.

"Днес бях в Кранево. Видях хотел много над моите очаквания, с много високо качество, с усмихнати хора. Този плаж го няма никъде в Турция, този пясък. Според мен този край тук - говоря за Варна и региона, Бургас и Созопол не правят реклама в Турция за тези курорти", допълни Неждет Хамзаоглу, туроператор.

Срещата във Варна е резултат от дългогодишно партньорство между български и турски туроператори и хотелиери.

"Туроператори казаха, че има интерес от страна на турци, които имат желание да посетят нашето Черноморие, но за съжаление нямат достатъчно информация. Това ни наведе на мисълта да организираме такъв инфотур. Те са вече трети ден във Варна. Естествено не може да се види всичко, но успяхме да акцентираме на най-интересните места - и Аладжа манастир видяха, и Археологическия музей. Нощният живот им е много важен", добави Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

"От турска страна до България навсякъде има изградени магистрали и в рамките на два-три часа можете да дойдете до българската граница, за три часа от Бурса", коментира Юлиан Бонев, член на УС на Варненската асоциация на туристическите агенции.

Най-големият проблем, според специалистите, са визите за туристите от Турция.

"Адмирираме усилията на правителството, за да може да се разработят електронните визи, което ще бъде огромен стимул за издаването им. Сега се издават в Бурса - имаме консулство в Одрин, Истанбул и Анкара. Отнема повече от 2 седмици, за да се издаде една виза", заяви Юлиан Бонев.

"Примерно за Гърция един турчин отива на границата до ферибота - на самия ферибот си взима виза", каза още Неждет Хамзаоглу, туроператор.

Коментари

Още от последните новини