Военни кораби от "Бриз 2018" ще бъдат отворени за посещения на граждани утре

Военни кораби от

Започна Ннационално военноморско учение „Бриз 2018”. То се провежда от Военноморските сили на Република България с участието на страни членки на НАТО и ще продължи до 22 юли 2018 г. Провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно.

В учението ще се включат 11 държави с 25 бойни и спомагателни кораби и катери, 1 подводница, 4 самолета, 5 вертолета и 2340 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Гърция, Германия, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Втората постоянната група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 124 души от 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В програмата са включени следните спортни и протоколни мероприятия:

На 14 юли, събота, от 13 до 18 часа, чуждестранните военни кораби, базирани в пристанище Бургас ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на града.

На 15 юли, неделя, от 9.00 до 18.00 часа ще се проведат традиционните спортни мероприятия - състезание по волейбол в спортната зала в комплекс "Меден рудник", по плуване в открития басейн в Морската градина и съревнование по теглена на въже на кея в бургаското пристанище.

На 16 юли, понеделник, командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на Бургаска област и с кмета на Бургас. За 15.00 часа е насрочена среща с представители на медиите.

На 19 юли, четвъртък, от 8.30 до 14.00 часа, от борда на фрегатата "Верни", гостите на учението ще имат възможност да наблюдават различни етапи от учението на море и на брега: ликвидиране на последици от терористичен акт и борба с пожар на борда на кораб, операция по спасяване на голям брой хора по море, евакуация на ранен от борда на кораб, артилерийска стрелба по въздушна цел, атака на подводница от единичен кораб с използване на противоподводни бомби и много други.

Коментари

Още от последните новини