Водата в Бургас поскъпва на 2,77 лв. за кубик от днес

Водата в Бургас поскъпва на 2,77 лв. за кубик от днес - E-Burgas.com

От днес водата в 14 области на страната ще е с нови, по-високи цени. Областите са: София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян ,Кърджали, Русе,Силистра, Шумен, Варна,Бургас, Сливен и Ямбол.

От 1 януари хората в Бургас ще плащат 2 лева и 77 стотинки за кубик вода, а тези в Монтана 2 лева и 89 стотинки. В Пловдив цената на услугата става 2 лева и 20 стотинки, а във Варна 3 лева.

В някои градове поскъпването достига 20%. Причината за скока в цените е необходимостта от инвестиции във ВиК мрежата, обясняват от Комисията за енергийно и водно регулиране.

В резултат на това, в някои градове на страната, цената ще мине дори 3 лева за кубик.

От Нова година водата в Шумен става 3 лева и 32 стотинки, във Враца - 3 лева и 9 стотинки, в Силистра става 3 лева и 29 стотинки.

В Ямбол водата поскъпва от 2 лева и 31 стотинки до 2 лева и 78 стотинки. Новата цена там ще влезе в сила, когато бъде изградена пречиствателната станция в града, уточняват от комисията за енергийно и водно регулиране.

Цената на водата в София поскъпва с 9 на сто.

Очаква се цената на водата да расте и през следващите години. Възможно е понижение, само ако дружествата не изпълняват заложените инвестиции.

Коментари

Още от последните новини