Внимавайте, отпускари! Нова схема при кражбите по домовете!

Внимавайте, отпускари! Нова схема при кражбите по домовете! - E-Burgas.com

крадец3

Крадци се представят за служители на държавни институции и частни фирми, за да нападат и ограбват жилищата на отпускарите през лятото. Докато семействата почиват далеч от къщи, престъпниците работят, при това доста активно. За схемата разказават разследващи пред „Монитор”, които вече работят по подобни случаи.Преди да нанесат удара, те проучват набелязания обект. Посещават апартамента и звънят на входната врата. Ако никой не излезе, търсят съседите. Пред тях се представят за служители на пощата, банка, застрахователна компания, за инкасатори от енергото или ВиК и дори за данъчни служители. Обясняват, че търсят съседите за разрешаването на спешен въпрос.

Когато получат отговор, че са на море, действат още същата нощ. В предишни години крадците използваха някои примитивни, но ефикасни начини да разберат дали в жилището има движение. Те поставяха под изтривалката на входната врата солети или бисквити и след това проверяваха дали са натрошени.

През последните години крадците се преориентираха и по отношение на плячката. Вместо обемистата черна техника, като телевизори, микровълнови фурни и стационарни компютри, сега крадат лаптопи, пари, бижута, банкови карти и старинни предмети. Те по-лесно се пренасят и ако на апашите им се наложи да се спасяват с бягство, няма да се налага да изхвърлят плячката. Освен това няколко златни пръстена могат да бъдат пласирани по-лесно в заложните къщи, отколкото един телевизор, за който ще им бъдат поискани документи за собственост.

Спасение от летните обирджии, разбира се, има и то не изисква много средства. Един от начините е, преди да запалят колата за морето, собствениците да оставят парите, семейните ценности и документите в банкова касета. Цените за наемането й за един месец са от 20-30 до 150 лева в зависимост от големината. Другите вещи като черна и бяла техника могат да бъдат оставени временно при съседите. 

Необходимо е по време на отсъствието да се създава впечатление, че жилището е обитаемо, съветват дългогодишни полицаи. Сутрин и вечер за по десетина минути съседите могат да ходят и да светват лампите в апартамента на отпускарите, да се разхождат по терасата и да пускат телевизора да работи. Не на последно място, необходимо е входната врата на апартамента да бъде подсилена с втора метална такава, с модерна и надеждна секретна ключалка.

Специална система, която пък праща SMS на собственика при влизане взлом, вече е на пазара. Техниката е скъпа и не всеки може да си я позволи, но търговци обясняват, че вече имат доста клиенти. Паралелно със съобщението на собственика, система известява полицията и охранителната фирма. 

По селата през лятото увеличението на домовите кражби не е чак толкова голямо и там хората разчитат само на най-обикновено резе и остър нюх. Апашите най-често се представят за прекупвачи на животни, кожи, орехи и стари предмети. Целта им е да успеят да влязат в къщата и да огледат какво могат да отмъкнат. Вниманието им най-вече е насочено към мястото, където се държат домашните животни и дали в двора има куче пазач. Кражбите стават през нощта. Апашите упояват кучетата със спрей и действат необезпокоявани.

В полицейските бюлетини има потресаващи случки. При една от тях крадците не само че приспали кучето, но след като си тръгнали с плячката, един от тях метнал на рамо и упоената немска овчарка, като обяснил, че ще я закара да пази вилата му. В друг от случаите пък престъпниците били толкова нагли, че заклали двете овце на самотно живеещ старец направо в кошарата му. На другата сутрин дядото открил сред локвите кръв само кожите на животните си. Извършителите на престъплението не са разкрити. БЛИЦ
Коментари

Още от последните новини