Внимавайте! 20% от кърлежите са заразени с лаймска болест

Внимавайте! 20% от кърлежите са заразени с лаймска болест - E-Burgas.com

В почти всички окръжни градове над 20% от кърлежите са заразени с лаймска болест. Причината са мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета. Трябва да се избягват тревни площи, а при наличие на кърлеж е нужно да се следват препоръките на специалистите. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на БНТ.

"Пръскането срещу кърлежи е добра практика, но не трябва след това да е валяло, трябва да има поредица от сухи дни", обясни той. Специалистът посъветва винаги да има оглед кърлежи и акцентира, че ако той е стоял кратко време - до няколко часа, не може да предаде инфекция. Районните здравни инспекции са написали подробно на сайтовете си как да се реагира. Той обясни, че на здравното министерство е предоставена карта на България, на кърлежите, които миналата година са изследвали за лаймска болест.

Проф. Кантарджиев коментира и темата с летните вируси и как да се предпазим от тях. Най-важната препоръка е тя да е добре термично обработена. "Всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в хладилник, е вече риск за здравето", допълни здравният инспектор.

Коментари

Още от последните новини