Вирусолог: Ситуацията с ковид е динамична, но едва ли ще изисква повече от носенето на маски

Вирусолог: Ситуацията с ковид е динамична, но едва ли ще изисква повече от носенето на маски - E-Burgas.com

"С ваксините и достатъчно здрав разум, мисля, че можем да продължим напред", подчерта проф. Радостина Александрова

/КРОСС/ Ситуацията с КОВИД-19 в момента е динамична, но едва ли ще изисква нещо повече от носенето на маски на определени места. Това каза вирусологът от БАН професор Радостина Александрова в ефира на NOVA, коментирайки новите мерки, които ще бъдат въведени от понеделник в някои райони на страната заради увеличения брой на новозаразените.

Според нея мерките към момента - носене на маски на определени места, са напълно достатъчни. „В началото на пандемията, когато нямахме никаква алтернатива, беше нормално да разчитаме на затваряне и изолация. Сега обаче с ваксините и достатъчно здрав разум, мисля, че можем да продължим напред. Не очаквам да вървим към нещо, което да изисква друго, освен носенето на маски", заяви Александрова.

Въпреки че ваксините не осигуряват защита, все още пазят от тежко боледуване, постъпване в болница, необходимост от интензивно лечение. „Аз лично смятам, че това е начинът да превърнем това заболяване в контролирано", заяви вирусологът.

Разумното поведение според нея е сега хората над 65-годишна възраст и уязвимите групи да си поставят втора бустерна доза. „Що се отнася до новите ваксини, към момента не е ясно дали те ще имат достатъчно предимства в сравнение с тези, с които разполагаме. Вирусът продължава да еволюира и ние не знаем кой ще е бъде актуалният вирус през следващите няколко месеца. Напълно е възможно да се селектира вариант, който да е много по-различен. Така че моят личен съвет е хората особено в тези възрастови групи да не се колебаят и да се ваксинират сега", призова тя.

Вирусът еволюира непрекъснато, защото и той търси начин да оцелее. По думите в момента се появяват нови варианти. „С течение на времето ще ставаме все по-адаптирани, но в никакъв случай не бива да бъде подценяван Омикрон. Той се промъква през имунитета, създаден от ваксината, но това е една нормална тенденция. Той протича доста по-леко, защото хората имат един първоначален имунитет. За мен лично въпросът е да не се стига до някакво драматично заболяване. Нормално е вирусите да се променят, а с тях и ние, защото сме в непрекъснат контакт. Затова е хубаво всеки да се замисли кога е боледувал, кога е ваксиниран, защото с времето имунният ни отговор трябва да бъде подсещан", заяви вирусологът.

Според професор Александрова новите подварианти на КОВИД-19 се разпространяват все по-успешно в Европа. „Най-застрашени са при хората над 65 години, където можем да очакваме и по-тежко боледуване. Призивите за бустерни дози не са случайни. Това е начинът да бъде освежен имунният отговор и да се поддържа в напрегнато състояние, така че да реагира по-бързо и адекватно", поясни вирусологът.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид
Коментари

Още от последните новини