Винари кандидатстват за кризисно съхранение на вино от 1 март

Винари кандидатстват за кризисно съхранение на вино от 1 март - E-Burgas.com

От 1 до 12 март 2021 г. винари могат да кандидатстват по мярка „Кризисно съхранение на вино“. Бюджетът по нея е в размер на 5 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" предаде Монитор.

Припомняме, че това е временна извънредна мярка с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19.

Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино. За финансова помощ могат да кандидатстватвинарски предприятия, вписани в лозарския регистър като винопроизводители,

съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Допустими кандидати са и организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е16 октомври 2020 г. – 20 септември 2021 г.

Размерът на финансовата помощ е 0,07 лв. за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или еквивалентната/преизчислената стойност на ден. Максималният размер на съфинансирането от Европейския фонд за гарантиране на земеделието по мярката е 100 % от стойността на допустимите разходи.

Коментари

Още от последните новини