Видовете каски за мотор

Видовете каски за мотор - E-Burgas.com

Всеки моторист знае, че карането на мотор не е шега, и че най-важното е да си подсигури качествена мото екипировка, която да отговоря на стила му на каране и едновременно с това да го предпазва при евентуални инциденти.

Една от най - важните част на мото екипировка e каската за мотор. Те са неизменен спътник навсякъде, където пътувате с мотора си - в града, планината или пък на дълги приключенски и туристически маршрути.

Каските за мотор осигуряват защитата на моториста от насекоми, вятър, дъжд, жега и студ. Те, играят много важна роля при евентуален пътен инцидент, като предпазват от сериозни наранявания главата на моториста. 

Мото каските се изработват от специални сплави /поликарбонати, термо смоли, карбон и др./, които са с висока якост и устойчивост. В днешно време те са изключително леки и удобни, с подходяща вентилация, която осигурява добър комфорт при различните метеорологични условия. Изборът на визьори също е доста богат те могат да бъдат тъмни, цветни и огледални, а също така обикновенно са с покритие против надраскване. Повечето модели разполагат с възможности за поставяне на интерком устройства за лесна комуникация.

В зависимост от стила на мотора каските са:

Full Face каски - това са цели каски, изключително здрави,безшумни и леки. Това е перфектният избор за пистовите мотори. 
Flip-Up каски - в България, те са познати като модуларни каски. Тези каски се отварят в предната си част, и по този начин оставят открито лицето на моториста. Това е изключително удобно в градска среда, където охлаждането е малко по трудно, поради ниската скорост на движение. 
Благодарение на механизмите си за заключване flip-up моделите могат да останат отворени и в движение /моториста може да кара с отворена каска/. Това са каски, които са перфектният избор за туристическите мотори, но някой мотористи ги предпочитат и за скутери, пак поради наличието на възможност за отваряне. По тежки са от Full Face каските.
Мотокрос каски - това са каски, които са отворени отпред и имат козирка, нямат визьор и са подсилени в областта на устата. Те са сравнително леки и се използват в комбинация с очила за мотокрос. Името подсказва и за какъв тип мотор и стил на каране са  - мотокрос и офроуд.
Ендуро каски - комбинация от мотокрос и full face каска. Този модел разполагат с визьор и козирка. При някой модели визьора може да сваля и по този начин да се преобразуват в мотокрос каски, а други дори могат да се отварят, по същия начин като flip-up каските. Това е добър избор каска  за adventure мотор.
Скутер каски - самото име подсказва, че това са каски за скутер. Те са леки и отворени отпред или разполагат с визьор, които покрива предната част на лицето, за предпазва от насекоми и вятър. Перфектния избор за градски условия, поради доброто охлаждане.

Не зависимо на кой от видовете мото каски се спрете, трябва подходите с внимание, така че да да изберете правилният размер и най-удобната за вас каска. По - големия размер автоматично води до значително намаляване на вашата защита.
 

Коментари

Още от последните новини