Ватерполистите на „Черноморец” са лидера в групата

Ватерполистите на „Черноморец” са лидера в групата  - E-Burgas.com

Тимът U15 по водна топка на „Черноморец”, който беше с номинация за отбор №1 на Бургас за 2017 г., стартира с три победи в първия квалификационен турнир от държавното първенство. Новият сезон в шампионата се провежда по нова система, в която отборите са разделени в две зони по две групи. На басейна в „Меден рудник” играха съставите от група „Б” в зона Изток. Тук се срещнаха двата най-силни отбора – вицешампионът „Черноморец” и бронзовият медалист „Черно море”, спорът между които продължава и през сезон 2017/2018.

В мач с много заряд „акулите” взеха най-важната си победа, подчинявайки връстниците си от Варна с 11:9. Това беше и своеобразен реванш за загубата на бургазлии от „моряците” със 7:4 във финала през миналия сезон на басейн „Флора”.

Ден по-рано момчетата на старши треньора Петър Йонов записаха успех срещу съгражданите си от „Нептун” с 14:2. Срещу „Локомотив” /Русе/ бургазлии също не срещнаха проблеми и победиха категорично с 19:1.

В класирането на първо място е „Черноморец”, следват „Черно море”, „Нептун” и „Локомотив” /Русе/.

„Този отбор показа, че има волеви качества и добра организация в игра за възрастта си. Затова не е случайна и тяхната номинация в класацията за най-добър отбор на Бургас за м.г.”, коментира представянето на своите възпитаници старши треньорът Петър Йонов.

Притеснителното според него обаче е новата система за провеждане на първенствата при 13 и 15-годишните, която едва ли ще доведе до ефект. Според системата в квалификациите отборите от всяка зона са разпределени в две групи “А” и “Б” като играят всеки срещу всеки. Във финалите, класираните на първо и второ място от едната група и класираните на трето и четвърто от другата образуват групи “В” и “Г” като се играе всеки срещу всеки. В супер финала класираните на първо и второ място от двете групи “В” и “Г”образуват група “Д” за разпределение на местата от 1 до 4. Заелият първо място се класира директно за финала на държавното първенство. Заелите местата от 2 до 4 са класирани за квалификациите. Всички останали отбори образуват група “Е”. Заелия първо място в група “Е” е класиран за квалификациите от първенството. Останалите отбори са класирани за финал “Б” от държавния шампионат.

Йонов определя ефекта от тази организация като съмнителен. Защото тя води до натоварване бюджета на клубовете, ангажира повече времето на децата, които освен отговорност към спорта имат такива и към учението. За това родителите също недоволстват и то с право.

„Тази система на организация е абсурд, близък до една друга приумица на федерацията преди години, когато БФВТ въведе покриването на плувни нормативи. Беше отчетено като грешка, но поука от това не се взе. Федерацията трябва да се занимава с националните отбори, а не да спира от години работеща система за провеждане на първенства”, коментира Йонов.

В зона Изток са: „Черноморец”, „Нептун”, „Комодор”, само с участие на U13, „Аква Спорт”, КПС „Варна”, „Черно море 1948”, „Дръзки”, с участие на U13, „Тича”, с участие на U15, „Локомотив” /Русе/ с участие на U15. Другият победител в зоната е КПС „Варна”.

В зона Запад са: „Ботев” /Враца/, ЦСКА, „Ботев 2000” /Враца/, „Локомотив НН”, „Левски”, „Славия”, „Арда2008” /Кърджали/, който участва сам при U15, ЦДНА 2013 /София/. Победителите след квалификацията са „Славия” и „Локомотив НН”.

Единственият дивидент за „Черноморец” от спечеленото първо място в групата е, че в следващата фаза от първенството на Изток в група „Г” бургаският клуб ще бъде отново домакин. Надпреварата започва от нула, тъй като натрупаните до момента точки не се зачитат. Освен това „акулите” отново ще играят срещу „Черно море”, третият съперник е „Тича. Победителят в потока пропуска квалификациите и играе директно на финал. Заелите второ и трето място играят за позиция в първата шестица.

В група „В” във Варна играят „КПС Варна”, „Аква Спорт”, „Нептун” и „Локомотив” /Рс/.  

Резултати от квалификационния турнир в Бургас:

„Черноморец” - „Нептун” 14:2; „Черно море” – „Локомотив” /Рс/ 26:1; Черноморец” – „Локомотив” /Рс/ 19:1; „Черно море” – „Нептун” 24:3; „Локомотив” /Рс/ - „Нептун” 5:10; „Черноморец” – „Черно море” 11:9.

Класиране: 1. Черноморец Бургас – 9 т., 2. Черно море – 6, 3. Нептун – 3, 4. Локомотив Русе – 0.

 

Коментари

Още от последните новини