Въпрос №1 във "Възраждане": Кога ще дойде ред за ремонт на моята улица?

Въпрос №1 във
В зелено и розовото на схемата виждате улиците, които вече са ремонтирани В жълто са тези, за които има изготвени проекти, но се търси финансиране

"Европа не дава пари за асфалт, а за жизнена среда" обясни зам. кметът Руска Бояджиева

Кога ще бъде ремонтирана и моята улица и по какъв критерий се избира кои ремонти да бъдат приоритетни? Това бяха най-често срещаните въпроси на днешната среща с жителите на к-с "Възраждане", организирана от депутата Диана Саватева. Домакини на нея бяха още  зам.-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие в Община Бургас Чанка Коралска, Наталия Аргирова - директор ДЦАУ "Приморие", общински съветници и експерти от община Бургас.

В залата на Младежкия културен център присъстваха около 50 души, голяма част от които бяха подготвили своите въпроси за бъдещето на комплекса. Хората се интересуваха най-вече кога улиците им ще бъдат ремонтирани, както и от проблема със старите дървета, липсата на паркоместа и достатъчно места за отдих. 

От община Бургас признаха, че всички улици са в лошо състояние и имат нужда от ремонт. Инж. Чанка Коралска показа карта, на която в жълто са отбелязани улиците, за които има готов проект за ремонт. Те представляват и по-голямата част от комплекса. 

Оцветяването в жълто обаче не гарантира, че ремонтът на улиците ще започне скоро. Много често готови проекти събират прах по шкафовете на администрацията, тъй като за тях няма осигурено финансиране, обясниха от общината. Друг основен проблем е, съгласуването с ВиК дружеството, което е подчинено на МРРБ. На практика от община Бургас не могат да започнат ремонт преди цялата ВиК структура да бъде подменена, което също забавя голяма част от проектите. 

От общината все пак обясниха, че приоритетно се избират улици, които се използват по-често и са по-натоварен трафик. Друг критерий, който дава предимство е дали въпросната улица може да кандидатства по някоя оперативна програма. 

"60-70% от инвестициите в уличната инфраструктура в Бургас се реализират по оперативни програми с европейско финансиране. Няма как с данъците да финансираме всичко. Европа не дава пари за асфалт, а за добра жизнена среда. Това означава, че покрай улицата трябва да се случат цяла редица други неща - достъпна среда, озеленяване, инфраструктура за игра, отдих и рекреация. В момента, в който се появи подходящо финансиране, то е с определено ограничения и ние трябва да се съобразим с тях" обясни зам. кметът Руска Бояджиева. 

Част от присъстващите в залата пък обвиниха местната власт, че ремонтира само улици, на които живеят зам. кметове, общински съветници и представители на администрацията. 
 

Коментари