В странджанското село Бръшлян все още има места за настаняване за майските празници

В странджанското село Бръшлян все още има места за настаняване за майските празници   - E-Burgas.com
Снимки Живко ТОДИНОВ, Татяна БАЙКУШЕВА/ ДРОН БУРГАС

За предстоящите празнични дни около Гергьовден, в странджанското село Бръшлян все още има неангажирани места за настаняване в къщите за гости. Това съобщи в отговор на въпрос на e-Burgas.com кметът на селото Желязко Русинов. Той каза още, че според данните, с които разполага, не са изчерпани и възможностите за резервации за дните около 24 май.

 „Целогодишно в селото живеят около тридесет души. По списък те са 42-ма, но не всички са тук постоянно. През лятото ставаме повече-около стотина”, разказа Желязко Русинов. По думите му къщите за гости в селото са с капацитет за настаняване на около сто души.

Може би заради ниските температури през април, за Великден в селото не е имало толкова много туристи, както през други години, коментират местните жители.

Красивото странджанско село е една от предпочитаните дестинации за посещения от туристи през лятото. В най-активния сезон по уличките му можете да чуете да се говори на най-различни езици. Тукашните хора с гордост споделят, че заради големия интерес към техния край, им се е наложило да понаучат по няколко чужди езика, за да си говорят с посетителите.

„На стари години станахме полиглоти”, шегуват се те. И са категорични, че предлагат на гостите си отлични условия за пребиваване.

От 1982 г. цялото село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от 18-19 век. 76 от тях са архитектурни паметници на културата, като 9 са от национално значение. Смята се, че най-старата е от 17-ти век.

Къщите, построени през последните години, се изграждат в съответствие на инключително строги изисквания, така че да се вписват изцяло в облика на архитектурния резерват. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини