Увеличава се броят на жалбите към ЦИК, до момента са 189

Увеличава се броят на жалбите към ЦИК, до момента са 189 - E-Burgas.com

България гласува на местни избори, а до затварянето на изборните секции, там където няма опашка, остават близо два часа. Българите с право на глас на днешните избори са около 6 милиона и 200 хиляди души - с близо 146 000 по-малко от миналите местни избори. Те гласуват в близо 12 000 секции в цялата страна. За изборите са регистрирани 59 партии и 7 коалиции. В надпреварата за местния вот се впускат над 1200 кандидати за кметове на общини, над 5 хиляди кандидати за кметове на кметства, 463-ма кандидати за кметове на район и повече от 29 000 кандидати за общински съветници.

Сигнали за купуване на гласове и предизборна агитация, струпване на избиратели в секционни комисии, а в благоевградско село временно спиране на вота. Това е накратко обобщението на картината на изборния ден, предадена от нашите репортери.

Увеличава се броят на жалбите и сигналите към ЦИК, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БНТ.

Към момента те са 189. В голямата си част са за упражняването на избирателните права и организацията на изборния процес (106). 31 са за нарушаване на избирателни права. Основно се отнася до предоставянето на бюлетините, за недопускане на избиратели, които не са включени в избирателните списъци до гласуване, тъй като има голяма част, които са заличени поради заявления по настоящ адрес. 48 са за предизборна агитация, като тук се включва и публикуването на данни от социологически проучвания и само 4 са за купуване на гласове.

На 4 кандидати днес е свален имунитетът.

В днешния ден са постъпили 4 мотивирани искания от главния прокурор за снемането на имунитета на кандидати, поради това, че следва да бъдат привлечени като обвиняеми. ЦИК ги разгледа, постанови своите решения, така че да не спира работата на прокуратурата, допълни Андреев. Така кандидатите със свален имунитет са общо 11.

В ОИК-Благоевград е постъпило писмо, че в село Дъбрава бюлетините за кмет на кметство не достигат с оглед увеличения брой на избирателите. ЦИК допусна в присъствието на член на ОИК и СИК копиране на бюлетината в необходимия брой, за да може да бъде разрешено на всички избиратели да могат да гласуват, като тези действия бяха протоколирани, допълни още Андреев.

Коментари

Още от последните новини