Урологът д-р Емил Петков: Лазерната литотрипсия е eфективен метод за разтрошаване и премахване на камъни в бъбреците и пикочния мехур

Урологът д-р Емил Петков: Лазерната литотрипсия е eфективен метод за разтрошаване и премахване на камъни в бъбреците и пикочния мехур - E-Burgas.com

Д-р Емил Петков е завършил медицина във ВМИ - Стара Загора през 1993 г. Специалност Урология придобива в Медицинска академия - София. Практикува в Урологична клиника при Тракийски университет - Стара Загора. От 2010 г. работи в Урологичен сектор на МБАЛ „Тракия" в Стара Загора. Основната насоченост на неговата работа е в областта на ендоурологията. Той и екипът му ефективно прилагат ендоскопските и миниивазивните методи в урологията.

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

- Д-р Петков, прилагате успешно методиката за разбиване на камъни в бъбреците и в пикочния мехур с помощта на лазерна литотрипсия. При вскички пациенти, които страдат от тези заболявания ли може да бъде приложена процедурата?

 - При всеки един пациент е нужно да бъдат извършени първоначално доста изследвания. Най-важното от тях е скенер с контраст. Трябва да се види големината на камъка, неговото разположение и каква е плътността му. След това се прави преценка дали може да се приложи разбиване чрез литотрипсия и какъв ще бъде начинът. Защото има различни начини. И при всеки конкретен случай се прилага определен метод. 
- Колко време отнемат тези изследвания?
- Отменат от няколко дни до около един месец. Много зависи от това дали пациентът ще заплаща изследванията или те ще бъдат направени по Здравна каса. Извършването им е свързано с посещение на лекарския кабинет, с евентуално издаване на направление, с насрочване на изследванията.
- В каква степен методиката е ефективна?
- През последните години техническите новости много навлязоха в урологията. Особено с използването на лазерите, които са много ефективен метод за разтрошаване и премахване на камъни. Използват се все по-фини инструменти. Което прави методът по-атравматичен. А това от своя страна води до все по-големи възможности за прилагането му и до по-малък риск за пациента. В Болница „Тракия" прилагаме успешно разтрошаване на камъни в бъбреците и пикочната система вече близо 2 години. Но не бих казал, че класическите методи за лечение на бъбречно-каменна болест са останали на заден план, особено когато се открие някаква физиологична аномалия. Лазерната литотрипсия си има своето място и все по-голям процент от случаите се решават чрез използването му. Тя се наложи най-вече, защото сондите, чрез които лазерният лъч достига до камъка, са изключително тънки. 
- Свързана ли е процедурата лазерна литотрипсия с неприятни или болезнени усещания за пациента?
- Процедурата се прави под анестезия. Така че по време на процедурата пациентът не усеща нищо. През първите няколко дни след нея се прилагат анестетици и обезболяващи лекарства. Сревнимо с класическата операция, болката при лазерната литотрипсия е многократно по-малка.
- Колко време отнема възстановяването?
- Само след няколко дни човек може да се завърне към нормалния си начин на живот. Друго предимство на лазерната литотрипсия е, че тази процедура може да се извършва повторно, тъй като няма разрези. Бъбречно-каменната болест е рецидивиращо заболяване. Камъкът се премахва, но причината за образуването му най-често остава. 
- Нека припомним какви са най-честите причини за възникване на бъбречно-каменна болест?
- Това са фактори като начинът на живот, храненето, наличието на вродени заболявания, аномалии на пикочната система, на метаболизма и много други.
- Увеличават ли се заболяванията на пикочните пътища по Ваши наблюдение?
- Не бих казал. Ако има някакво увеличение, то е свързано с увеличените възможности за извършване на модерна диагностика и тяхното откриване. 
- Какво можем да препоръчаме като профилактика за тези заболявания?
- Хора, които стардат от тях, е редно 2 - 3 пъти в годината да се диспансеризират. Поне 2 пъти в годината те трябва да провеждат ехографски изследвания. Когато камъните са по-малки, те се премахват по-успешно. Процедурите са по-ефективни. Тъй че идеята е да не се стига до формирането на голям камък, който би се отстранил трудно. Поемането на голямо количество течности също има важно значение. То е свързано с поддържането на разредена урина. При специфичните случаи на бъбречно-каменна болест се налага провеждането на доста изследвания. Чрез тях може да открием как да променим метаболизма на дадения пациент и така да предотвратим повторното образуване на камъни. 
- Колко струва провеждането на лазерна литотрипсия и поема ли се лечението от Здравната каса?
- Извършването на самата процедура се поема от Здравната каса. Само че, всички знаят какво е положението в България. Повечето от клиничните пътеки са недооценени. И няма как да се покрие цената на цялата лазерна апаратура, която е доста скъпа. Здравната каса не заплаща и голяма част от консумативите. Само за пример, едно лазерно влакно струва от 50 до 100 лева. Здравната каса не заплаща и различните пособия като щипки, кощнички. А някои от тях са на цени от 200 до 800 лева. Стентовете също не се заплащат. А понякога се налага да се постави стент. Всичко зависи от големината на камъка и от това къде е разположен той. Затова има доплащане от страна на пациента. В Болница "Тракия" това доплащане варира между 300 и 600 лева в зависимост от сложността на случая.
- Как пациентите могат да стигнат до Вас, какво е нужно да направят?
- Нужно е да минат през кабинета ни в Медицински център „Трета поликлиника" в Стара Загора. Хубаво е да имат подготвени, вече направени изследвания на заболяването си. Ако нямат, тук при нас се назначават изследвания. В рамките на един или два дни те могат да бъдат направени. 

Коментари

Още от последните новини