Управляващите с предложения за по-сурови наказания за дрогираните шофьори

Управляващите с предложения за по-сурови наказания за дрогираните шофьори - E-Burgas.com

По-строги наказания за дрогирани шофьори и увеличаване на минималната граница на наказанията за причиняване на смърт след употреба на наркотични вещества. Това са част от предложенията на ГЕРБ за промяна в Наказателния кодекс, които Красимир Ципов представи в ефира на „Здравей, България”. 

Той посочи, че последните промени в Наказателния кодекс, във връзка с управление на МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози, са от 2015 година. Тогава според него наказанията са били сериозно завишени. „Тенденцията обаче сочи, че продължават тези престъпни деяния. Законът е такъв и той трябва да се прилага от органите”, добави Ципов. 

Наказанието при причиняване на смърт, вследствие на употреба на наркотично вещество, е от 3 до 15 години. Ципов обясни, че предложението на ГЕРБ е да се завиши минимумът и той да стане 5 г. В особено тежки случаи шофьорите да бъдат лишавани от свобода от 6 до 20 г.

Според депутата от ГЕРБ лицата, които са оправдани за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, са малко. „За последните няколко години има произнесени доста осъдителни присъди. Над 90% от тях са по дела за шофиране с алкохол и наркотици”, заяви той.

Партията ще поиска промяна на Закона за движение по пътищата, като при отказ да бъде даден кръвен тест, регистрацията на превозното средство да се прекрати за до пет години. „Ако кръвният тест бъде отказан и се установи, че има престъпление, ще бъде прекратена регистрацията на превозното средство и ще се води досъдебно наказателно производство”, обясни Ципов.

Коментари

Още от последните новини