Унгарски кардиолог: Пушачите живеят с 10 години по-малко

Унгарски кардиолог: Пушачите живеят с 10 години по-малко - E-Burgas.com

„Над 6 милиона души умират ежегодно от болести, свързани с пушенето като над 10% от смъртните случаи са на хора на възраст от 30 и повече години. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене, а продължителността на живота на пушачите намалява с 10 години спрямо непушачите. Това е страшно много време.“ 

Това сподели унгарският кардиолог д-р Емил Толди – Шедел, който беше гост-лектор на Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе в Несебър и се организира от Арбилис .
Изследванията показват също, че продължителността на живота на пушачите намалява с около 20% в сравнение на този на непушачите в различните възрасти. Това дава ясен знак, че трябва да се направи нещо, за да се промени тази ситуацията. Проблемът е, че само 5% от хората успяват да спрат цигарите завинаги без допълнителна помощ“, обясни д-р Шедел, който е председател на Медицинското общество за намаляване на вредата в Унгария и генерален директор на болница „Св. Ференц“ в Будапеща. 

Този процент остава нисък - само 8%, и когато пушачите прибягват до терапевтични и други средства за отказ от пушене. Затова трябва да се предприемат мерки, казва д-р Шедел, посочвайки, че статистиката в световен план става все по-черна - през 2020 г. исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовите заболявания се нареждат на първо място като причини за нетрудоспособност, а сърдечно-съдовата смъртност е дори 60% по-висока, ако разглеждаме смъртността при над 35-годишните от всички заболявания.


 
Европейското общество по кардиология за превенция на сърдечносъдовите заболявания дава няколко подхода за в клиничната практика за справяне с проблема: спиране, превенция и намаляване на вредата. Превенцията се нарежда на първо място. Другият подход е спирането на пушене, но при някои хора, дори в риск, това не е възможно, отчитат кардиолозите. 

„Над 48% от пациентите с коронарна болест продължават да пушат, 72% от тези с периферна артериална болест и над 57% от пациентите с инсулт продължават да пушат след инсулта, което е впечатляващо висок процент. Затова трябва да помислим и за прилагане на подхода за намаляване на вредата от тютюна, защото не можем да изоставим тези пациенти“, посочи унгарският кардиолог.

По думите му, около 42-55% от пациентите искат да спрат цигарите, но не могат и затова трябва да се мисли за алтернативи с намалена вреда- електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн като IQOS.  


 
„Вече имаме научни данни, че броят на химическите вещества в електронните цигари и нагреваемите тютюневи изделия е много по-малък, защото те работят на базата на различна технология. С всяка изминала година се натрупват все повече доказателства, че нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари съдържат по-малко вредни вещества от обикновените цигари“.  

Към неговото мнение се присъедини и проф. д.м.н. Волфганг Поп, водещ пулмолог от Медицинския център „Дьоблинг“ – Виена, Австрия. По-малко рисковите бездимни алтернативи могат да допринесат и за управлението на хроничните респираторни болести при пушачите, посочи по време на форума  австрийският пулмолог.

Пушачите трябва да се придържат към системи, в които има нагряване, а не горене. Тъй като при тях рискът от развитие на рак и ХОББ, може да се намали значително, както и темпът на влошаване и прогресия при белодробните инфекции, до които води пушенето.

Добър пример за намаляването на вредата от тютюна е Швеция, която отчита 7-8% пушачи и рекордно ниски нива на рак и сърдечни заболявания в сравнение с останалите страни в Европа. Учените отдават това на употребата на шведския снус – тютюн за орална употреба, който е разрешен за употреба и широкоразпространен в страната, каза още пулмологът.

Коментари

Още от последните новини