Удължават извънредните мерки до 12 април?

Удължават извънредните мерки до 12 април? - E-Burgas.com

Карантината вече ще важи за всички, които влизат в България от чужбина

Още една проба за COVID-19 е регистрирана у нас към 8 ч тази сутрин, с което броят на диагностицираните става общо 243. Това съобщи на редовния си брифинг тази сутрин началникът на Оперативния щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той заяви още, че щабът ще предложим на министъра на здравеопазването да продължи мерките, които изтичат утре до 12 април.

Ще препоръчаме още да отпадне от заповедта на министъра поименното изреждане на страни за карантина и такава да важи за всички пристигнали в България граждани, включително за чужденци, които трябва да удостоверят къде ще прекарат тази карантина, обясни още проф. Мутафчийски.

Началникът на щаба уточни, че заразените с коронавирус задължително трябва да носят защитни маски, но те не гарантират безопасност, ако се носят от здрави хора.

Проф. Мутафчийски коментира и първите заразени от Габрово и Плевен, като заяви, че те са в добро състояние, но все още не са изчистени от вируса.

Поставена е задача на клиничните специалисти във ВМА за лицата, които са абсолютно здрави (7-8 на брой), но все още с вирус, да се изработи стратегия кога те са абсолютно здрави и могат да бъдат изписани, без да са в болница. Сега можем да си позволим това, но ще дойде време, в което няма да може здрави хора да стоят в болница, обясни още проф. д-р Мутафчийски.

Относно подготовката на общинските болници и разпределението на респираторите, началникът на щаба заяви, че има ясни разписания за това и трябва да се намерят приоритетите в този процес. Затова вчера е проведена срещата между Националния щаб и логистичния център.

Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, защото иначе ще стане страшно. Това е най-важното. Какво от това, ако не се изпълняват и сложим респиратори - ами голяма част от пациентите на респиратори умират, подчерта проф. Мутафчийски.

Да, вирусът вече има вътрешна циркулация, но все още имаме идентифицирани хора с много ясна епидемиологична пътека, заяви проф. Мутафчийски в отговор на въпрос на БНТ.

Началникът на щаба призова гражданите с остри респираторни заболявания задължително да се тестуват, тъй като има данни, че някои места тази заповед не се спазва.

Проф. Мутафчийски призна, че се очаква недостиг на медицински специалисти, но практиката при такива заразни заболявания ясно показва, че диференцирането при лекарите намалява, когато това се налага заради епидемия.

Имаме голям наплив от дарители - те вече са на няколко места, дарява се на отделни болници, както и в щаба. Ние призоваваме да се превеждат пари в сметката на министерство на здравеопазването, тъй като там се обобщават. Вчера физическо лице е заявило дарение от 1 млн. лв, но то ще стане известно, когато дарението и закупуването на апарати са факт, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са основните симптоми на заболяването, подчерта проф. д-р Мутафчийски.

Коментари

Още от последните новини