Учени алармираха: Коронавирусът стои по-дълго във въздуха

Учени алармираха: Коронавирусът стои по-дълго във въздуха - E-Burgas.com

Коронавирусът остава по-дълго време във въздуха. До такъв извод са стигнали учените от университета в Небраска предаде "Нова". Според резултатите от тяхното изследване, вирусът остава във въздуха дори когато пациентът не е в помещението.

Те са открили следи от коронавирус в 11 проверени помещения, в които от дълго време вече не са били настанявани пациенти. Такива е имало и в коридорите извън болничните стаи. Затова изследователите предполагат, че вирусът остава във въздуха в продължение на няколко часа. Това обаче не означава, че попадайки в такова помещение, човек автоматично може да се зарази с него.

Резултатите от проучването дали основание на учените да настояват здравните работници да бъдат по-добре защитени и да им се осигури необходимото защитно облекло.  „Изследвания като това са необходими, за да се подберат правилните предпазни мерки за здравните работници и хората, които се грижат за болните и се борят с тази пандемия“, каза един от авторите на проучването Джошуа Сантарпия.

По този начин ще бъдат повишени мерките за сигурност при оказването на грижа за болни от коронавирус пациенти. Според СЗО COVID-19 се разпространява по въздушно-капков път чрез кашлица или при кихане.

Коментари

Още от последните новини