Три бойни кораба на НАТО акостират в Бургас

Три бойни кораба на НАТО акостират в Бургас - E-Burgas.com

Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, ще посетят Бургас между 9 и 11 февруари. 

Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО (SNMCMG2) под командването на капитан II ранг Джъстин Хайнс от Кралските военноморски сили, ще пристигне в Бургас на 9 февруари, след като отпътува от Констанца  миналата седмица. Групата е в състав от флагмански кораб HMS ENTERPRISE (кораб на Кралските ВМС), TCG AKÇAY (кораб на турските ВМС тип минен ловец) и ROS Lupu Dinescu (кораб на румънските ВМС тип миночистач).

Корабите провеждат рутинно посещение на пристанището в Бургас, като част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана. Планираните дейности за посещението включват официални срещи с местните цивилни и военноморски власти и планиране на допълнителни съвместни учения на море за засилване на оперативната съвместимост с българския флот.

Местни деца ще посетят корабите от групата на НАТО. Те ще бъдат придружени от британския посланик в България за обиколка на кораба в събота - 10 февруари.

Преди посещението си в Бургас групата е патрулирала както в Черно море, така и в Средиземно море, провеждайки учения и операции в целия регион. SNMCMG2 е една от четирите групи кораби, които съставляват морската част на силите за отговор на НАТО и които притежават уменията да гарантират достъпа до морските пътища и пристанища по време на криза. Групите участват в различни многонационални учения и се обучават със съюзниците и партньорите от НАТО, за да подобрят оперативната си съвместимост и да поддържат военните си умения.


 

Коментари

Още от последните новини