Третокласник от Бургас се завърна с призово място от олимпиада по математика в Тайланд

Третокласник от Бургас се завърна с призово място от олимпиада по математика в Тайланд - E-Burgas.com

Бургаският ученик Ясен Янев се завърна с почетното трето място от Международната младежка математическа олимпиада в Банкок IJMO (International Junior Math Olympiad)  Заедно с още 10 участника от цяла България, той взе участие в олимпиадата в Тайланд, станалa известнa като Турнир на шампионите.

Участие в Турнира взеха ученици от 18 държави. Бургас бе с единствен представител - Ясен Янев от ОУ “Васил Априлов“, стигнал до финала след отлично представяне на SASMO /Singapore and Asian Schools Math Olympiad/ през април 2018г.

За последните два месеца момчето е спечелило няколко златни медали в математически олимпиади. Ясен извоюва единствения златен медал в своята възрастова категория в Созопол, където взе участие в I Международен Фестивал "Математически триатлон Аполония", който се проведе от 26.06 до 30.06.2018 и се организира от Съюза на математиците - Бургас. Всеки ден в продължение на три дни ученици от България, Украйна, Филипини и Индонезия решаваха по 8 трудни задачи с описателен характер.

Ясен, който е  ученик от 3 клас, взе първо място в област алгебра /първи ден/, първо място в област геометрия /втори ден/ и първо място в област комбинаторика /трети ден/. След три първи места той бе безапелационно първи в генералното класиране и получи единствения златен медал сред третокласниците.

Ден след това състезание малкият математик е взел участие и  отново златен медал във финала на V Международен турнир „Математика без граници“ в гр.Несебър, до който стигна след два златни и един сребърен медал от трите квалификационни кръга през учебната година.

Месец юни му донесе и златен медал „Суперзвезда 2018“ в състезанието „Математически звезди“, организирано от Академия 21 век – гр.Пловдив, на което покана за участие получават деца с отлично представяне на състезания от календара на Съюза на математиците.

През изминалата учебна година бургаският малък математик е спечелил призови места в редица национални и международни състезания в областта на математиката.

За своите резултати момчето бе номинирано от експертна комисия към Община Бургас за „Ученик на годината – 2017“ в област Математика и природни науки във възрастова категория 1-7клас. и награден с Почетна грамота на Община Бургас за постижения в област математика.

Галерия
Коментари

Още от последните новини