Трагедия край Черноморец: Тялото на още един мъж във водолазен костюм изплува

Трагедия край Черноморец: Тялото на  още един мъж във водолазен костюм изплува - E-Burgas.com

Тялото на 39-годишния водолаз Тони Мавров бе открито край Черноморец – вторият трагичен случай в рамките на последните четири дни. Преди дни морето изхвърли и тялото на френския изследовател Ерве Курт, което поставя сериозни въпроси относно безопасността в тези води. Дали тези инциденти са просто съвпадение или има връзка с нерегулираното поставяне на рибарски мрежи?

Възможно е тези трагедии да са свързани със сезона на риболова и използването на дългите мрежи тип „фустанели“, които рибарите често поставят неконтролирано, без нужните обозначения. Съвсем наскоро наш читател сигнализира за подобна опасност в района на Созопол, където преминал през дълга мрежа с минимална маркировка – едва една миниатюрна тапичка на почти километър мрежа. 

Този тип мрежи представляват сериозен риск не само за водолазите, но и за всички, които се занимават с подводни дейности. Ако водолаз бъде уловен в такава мрежа, последиците могат да бъдат фатални.

Време е властите и отговорните органи да вземат мерки за стриктен контрол върху риболовната дейност и обозначаването на мрежите, за да се предотвратят подобни трагедии. Морето привлича любители на подводния свят, но безопасността трябва да бъде приоритет за всички.

Коментари

Още от последните новини