Токът и парното няма да поскъпват до края на годината

Токът и парното няма да поскъпват до края на годината - E-Burgas.com

На брифинг в МС бяха представени определени мерки, които служебното правителство планира в енергийната сфера. По време на срещата участваха представители на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката,  Министерството на икономиката, БНЕБ и КЕВР.

"Всичките мерки, които обяви премиерът, касаят всички небитови потребители. Що се касае до битовите потребители, съгласно Закона за енергетиката, цената на битовия ток се определиха на 1 юли 2021-а. Законът разрешава актуализацията  на тази цена след изтичане на 6-месечния срок, което за успокоение на гражданите на България мога да кажа, че в следващите 3 месеца цените на битовия ток, парното и топлата вода ще останат непроменени", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 

"Темата с цената на енергията е актуална цяло лято. Говорим по тези теми и търсим решение. Искам да подчертая, че служебното правителство работи за това всички потребители да имат енергия и да бъде в най-добрия ценови диапазон. Последните 2 месеца България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България. Цените се дължат на международни фактори", каза служебният премиер Стефан Янев.

"Темата с финансовите компенсации, която се обсъжда и която касае бизнес потребетилите, разработена е схема и тази схема е за такъв вид компенсации за предстоящите зимни месеци ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. През ноември новият парламент ще се занимае с тази тема. Може да е необходима и актуализация и за тази година. Разплащането трябва да стане чрез държавния бюджет", каза Янев.

"Втората мярка е национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за компесаторните механизми и намаляване тежестта на въглеродните емисии и на трето място Министерството на финансите с Българската фонодова борса да приеме механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производителите и ще създаде условия за гъвкав пазар", каза още Стефан Янев.

Освен тези дългосрочни мерки, са обмислени и няколко краткосрочни мерки. "Те са свързани с Комисията за енерийно и водно регулиране. Българският енергиен холдинг от мози момент нататък ще започнат да предлагат нови позии за дългосрочните договори - за 3-6-месечните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия", уточни премиерът.

Коментари

Още от последните новини