Театрална премиера са спектакъл посветен на Емили Дикинсън представят в клуб "Модерен театър"

Театрална премиера са спектакъл посветен на Емили Дикинсън представят в клуб

Премиера на театралния спектакъл "НЕБЕСНА РАНА ИЛИ ЕКСТАЗЪТ ЕМИЛИ" ще представи режисьорът Симеон Димитров на 26 ноември от 19.00 ч. в Клуб "Модерен Театър". Това съобщиха организаторите на събитието.

Спектакълът е изграден по авторската пиеса на Симеон Димитров за личността на гениалната поетеса Емили Дикинсън.  Блестящото слово на нейната поезия и високото ниво на философското й съдържание, провокират автора за създаването на пиесата и спектакъла.

Образът на главната героиня се изпълнява от младите актриси Велислава Димова и Мария Германова. Двойствеността на образа в пиесата изследва сложния вътрешен живот на личността на Емили Дикинсън. Противоречивото съжителство на две същности е част от творческата природа въобще, а в спектакъла тя придава още един пласт към сложната личност на Емили.

Спектакълът поставя своеобразно начало на Театър "Интимен" - театърът на Симеон Димитров, в който философия и поезия се сливат за да докоснат най-фините пластове на човешката душа.

Сценична среда и костюми - Петя Петрова

Композитор и музикална картина - Нина Райхел

Хореография - Петя Стойкова

Сценичен дизайн - Недко Данев

Продуцент - Сдружение "Танц БГ"

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на Културата и Община Бургас, и съдействието на Клуб "Модерен театър".

Симеон Димитров е режисьор, поет и драматург с многобройни национални награди за режисура, поезия, сценография и актьорско майсторство.

Всички негови представления са пропити с изключителен социално-критически заряд и поетична метафоричност. Духовността е основна тема в неговото творчество, а учениците му често възприемат неговата личност като Просветител, Духовен учител.

Режисьорската му работа се разгръща в драматичните театри на цяла България, а наскоро и извън граница /Канада/.

В работата му с Драматичен театър "Адриана Будевска" се открояват спектаклите "Всеки търси своя остров", "Да бъде забравен Херострат", "Боряна", "Изобретателната влюбена", "Сонатина за пауна", "Опит за летене" "Прекрасната от Амхърст", "Полет над кукувиче гнездо", "Прокурорът" и други.

Някои от тези представления, като "Полет над кукувиче гнездо", са удостоени с национални награди за режисура, а други са сочени от театралната критика за принос в развитието на българския театър.

През 2007 година Симеон Димитров създава специалност "Актьорско майсторство" в музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров.

Носител е на наградата на Съюза на актьорите в България (САБ) за режисура и на наградата за поезия "Златно дунавско перо". Почетен гражданин на Бургас от 2019 г.

Емили Дикинсън е американска поетеса, родена през 1830г.в Амхърст, Масачузетс. Автор на около 1800 стихотворения, които са издадени едва след нейната смърт. Приживе тя е смятана за ексцентрична  и затворена личност, но емоционалната и интелигентност надминава времето си и оставя в наследство уникално поетично богатства.

Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. 

Въпреки че публикуваните стихове предизвикват неблагоприятни отзиви на критиката в края на XIX и началото на XX век, в наши дни Емили Дикинсън е считана за един от най-великите американски поети.

 

Коментари

Още от последните новини