Няма да вдигат такса смет в Бургас, останалите общини не искат да плащат увеличението

Няма да вдигат такса смет в Бургас, останалите общини не искат да плащат увеличението - E-Burgas.com

Очакваното увеличение на такса смет в Бургас, която щеше да бъде увеличена с 10 лв. ще остане непроменена. Това стана ясно на днешната сесия на общинския съвет, след като вносителят на докладната Руска Бояджиева оттегли предложението си. Мотивът е, че и другите общини в Бургаско също ползват депото за отпадъци и нямат намерение да плащат по-високи такси.

Въпреки че докладната беше оттеглена дебати на сесията не липсваха. Според опозицията пъвроначалното предложение да се увеличава таксата е необосновано. „Когато говорим за данъци са налице три критерий  - достъпност за всички, справедливост и съразмерност на разходите. Когато се внася докладна за увеличение на данъците, трябва да се каже с какво са се увеличили разходите, а не как било в София или Варна”, коментира юристът Евгений Мосинов.

Далеч по краен в изказванията си беше зам.-председателят на Общински съвет Георги Деажев, който сподели, че имало инфлация, която притиска кмета да вдига цените. „Не напразно задавах въпроса колко време имаме още да спазваме правилата по тези инвестиции в сметището, защото в цял свят най-оптималният и евтин механизъм за оптимизиране на отпадъците, е изгаряне. Тук, обаче, се оказва че за тон отпадъци, трябва да харчим по 250-300 лв. Това са баснословни суми. Освен всичко друго това нарушава и екологичното равновесие. Ние ще го отложим тази година, но догодина и подогодина? Или тези пари ще си ги вземем от медиите, на които бяха раздадени, за да мълчат? План сметката е пълна с увеличени цени”, каза Дражев.

Ангел Божидаров пък бе лаконичен, че оттеглянето на докладната се дължи основно на Константин Бачийски, който се разровил в тези схеми, а според Мосинов истината е, че градът се е надигнал.

„Не съм уплашена от Бачийски, с него започнахм един много полезен диалог. Аргументите ми Предложението за изменението се мотивираше от план сметката. По отношение на срока за входиране на докладната на 4 декември причината е прагматична – до 1 декември изтичаха срковоете за общшествено обсъждане. По отноешение на разходите  по обслужването, извозването и третирането на отпадъците, план сметката за 2018 е над 21 млн. лева, но в докладната има сравнение между 2017 и 2018 и от това става ясно къде са завишените разходи. Те са нормативно обосновани”, заяви вносителят на докладната Руска Бояджиева.

Коментари