СЗО: Коронавирусът може никога да не изчезне

СЗО: Коронавирусът може никога да не изчезне - E-Burgas.com

Коронавирусът може никога да не изчезне. Това напомни Световната здравна организация по повод развитието на пандемията предаде "Нова".

Като пример за вирус, с който живеем от години, експертите посочват ХИВ, който предизвиква СПИН. Той се появи преди десетилетия и нито изчезна, нито беше открита ваксина срещу него.

От СЗО припомнят, че има и вируси, срещу които е намерена ваксина, но продължават да се появяват сред хората.

Предупрежденията на организацията идват в момент, в който повечето държави по света свалят ограниченията, наложени с цел коонтрол на заразата. Досега регистрираните случаи на коронавирус по света са 4,3 милиона, а починалите - близо 300 хиляди.

"Ако свалиш забраните в условия на високи нива на предаване на вируса и нямаш система за засичане на новозаразениете, ще минат седмици, преди да осъзнаеш, че имаш нов проблем. Тогава ще си в ситуация да трябва да налагаш нова масова карантина. Но междувременно проблемът ще е станал толкова голям, че ще започне цикличност - бедствие в сферата на общественото здраве, после икономическо бедствие, после пак здравно и пак икономиката. И така до безкрай“, коментира Майк Райън, управител на програмата за спешни случаи на СЗО.

Коментари