СЗО алармира: Има опасност от нова смъртоносна епидемия, която тръгва от Гвинея

СЗО алармира: Има опасност от нова смъртоносна епидемия, която тръгва от Гвинея  - E-Burgas.com
voanews.com

Има опасност от нова смъртоносна епидемия, за която няма нито лек, нито ваксина. 

Инфекция от силно заразния марбургски вирус е регистрирана в южната част на Гвинея. Болестта е смъртоносна подобно на ебола и за нея няма открито лечение или ваксина.

Това е първи случай на марбургска хеморагична треска в Западна Африка, предупреди Световната здравна организация. Предприети са мерки за установяване на хората, които са били в контакт с пациента, 46-годишен мъж, който междувременно е починал. До момента са идентифицирани 155 души, които са поставени под наблюдение, съобщи RFI. 

Представителят на СЗО в Гвинея д-р Жорж Кизербо увери, че за момента рискът от разпространение на вируса е локален и е ограничен непосредствено до районите около границите с Либерия и Сиера Леоне, предаде АФП. Контролът по границите е засилен, предаде actualno.com.

Случаи на заболявания, причинени от марбургския вирус, са регистрирани и по-рано в Южна Африка, Ангола, Кения и Уганда. Това е първият път, при който вирусът е потвърден и на територията на Западна Африка. Марбургският вирус е силно заразен със смъртност до 88%. Той е силно вирулентен и по-специално причинява хеморагична треска. 

Според експерти на СЗО марбургският вирус има потенциала да се разпространи широко. Затова от организацията призоваха той бързо да бъде спрян. СЗО вече е изпратила на място екип от експерти, който да окаже подкрепа на националните здравни власти за тестване на населението. 

Марбургският вирус е открит и в популации на животни и може да бъде пренасян от прилепи. Причинява висока температура и вътрешни кръвоизлизи като заразяването става чрез директен контакт с телесните течности на инфектиран, както и при допир със заразени повърхности. 

Коментари

Още от последните новини