Стопанин от Зидарово скрил прасетата в дома си

Стопанин от Зидарово скрил прасетата в дома си - E-Burgas.com

"Хората не спазват мерките, нещата се получават по нашенски" заяви директорът на БАБХ Дамян Илиев

Големият проблем с чумата по свинете е в отказа да се помогне на компетентните органи да се изпълняват предписанията. Нещата се случват по нашенски, заяви директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

По думите му въпросът дали институциите в България са проспали ситуацията е несъстоятелен, а прехвърлянето на топката за вината в момента – неефективно.
"Трябваше да затворим всички ферми ли, става въпрос за 350 хил. животни", попита директорът на БАБХ пред bTV.

Според Илиев големият проблем е в отказа да се помогне на компетентните органи да се изпълняват предписанията, които следват правилата на Световната здравна организация (СЗО).

Той даде пример със село Зидарово, Бургаска област, където стопанин е скрил прасетата си вкъщи по време на евтаназията на домашните прасета. После животните са открити и кметът решил да ги евтаназира и погребе без нужните предпазни мерки.

"Нещата се случват по нашенски", констатира директорът на БАБХ.

По повод протестите срещу евтаназирането на всички животни във фермата в Голямо Враново, Русенско, той обясни, че наличието на болестта при дори едно от прасетата налага евтанизирането и на останалите животни във фермата.

"Безусловно е доказано, че има вирус в този комплекс. Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това би било хазарт", коментира Илиев пред телевизията. 

 

Коментари

Още от последните новини

Светът
Стопанин от Зидарово скрил прасетата в дома си - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Стопанин от Зидарово скрил прасетата в дома си - E-Burgas.com

Африка