Стефка Граматикова, туроператор: В Странджа идват чужденци, запленени от бита и културата на България

Стефка Граматикова, туроператор: В Странджа идват чужденци, запленени от бита и културата на България - E-Burgas.com

Стефка Граматикова е собственик на туроператорска фирма "Ариестур". Занимава се с организация и провеждане на туристически пътувания и екскурзии.
Преди 10 години, тя и съпругът й, привлечени от красивата природа на Странджа, решили да направят къща за гости в най-големия български природен парк.

Дълго се колебали къде да реализират проекта си. Докато накрая били категорични, че архитектурния и исторически резерват село Бръшлян ще бъде мястото, където да построят своята "Граматикова къща". Харесали селото заради автентичните стари градежи, запазени там, живописните околности и не на последно място - отзивчивите, усмихнати и много гостоприемни жители. 

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

- Госпожо Граматикова, какви са туристите, които идват при Вас, в "Граматикова къща"?

- Това са хора от цяла България. Често ни посещават и чужденци, запленени от бита и културата на България, влюбени в красотата на българската природа. Ако нещо ги обединява, то това непременно е интереса им към здравословния начин на живот, към природата. Те идват заради чистия въздух и спокойствието.

Компаниите са разнородни - семейства с малки деца, приятели  решили да прекарат няколко дни заедно. Често избират това място за рождени и именни дни. Събират се и по повод на други семейни тържества. Правят се и фирмени партита.
Най-често ,,Граматикова къща" се посещава през уикенда и празничните дни. Има интерес и през седмицата, но преди всичко през по - топлите месеци от годината. Предпочитана е от семейства с малки деца заради здравословния климат. Неслучайно известният руски академик Норбеков често организира групи от чуждестранни туристи, които се настаняват в село Бръшлян. Защото Странджа планина е известна като силен енергиен център.

- Разкажете ни нещо повече за ,,Граматикова къща".

- Тя е изцяло решена в странджански стил. На два етажа е, като първият представлява голяма гостна с трапезария, кът за отдих и напълно оборудвана кухня. Масата за хранене е за тринадесет човека. Четирите спални, със самастоятелни бани и тоалетни, са разположени на втори жилищен етаж. Така че онези от гостите, които са решили да почиват, могат да направят това необезпокоявани от присъстващите. Къщата е с локално парно отопление, има пералня, съдомиялна, има кабелна телевизия.

Градината в двора е нашата гордост. Сред зеленината и уханието на цъфнали цветя, времето губи своите измерения. Прекрасният изглед към планината допълва пасторалната картина. В двора има барбекю, а до него е устроена закрита зона за отдих и хранене, която се отоплява в студените дни. Там гостите ни могат да си приготвят скара на дървени въглища. А за по-нетърпеливите има газово барбекю.

Предлагаме закуска по предварителна заявка. Допускат се домашни любимци с добри хигиенни навици. В двора на къщата има паркинг за леки автомобили. Пътят до Бръшлян е хубав, а достъпът до къщата е лесен, тъй като тя е в началото на селото.

- Къде могат да се разходят туристите по време на престоя си и какво обикновено им препоръчвате да видят в района?

Село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват. Тук можете да се насладите на изпълненията на станалите вече известни ,,странджански баби". Това са група талантливи местни жени. Пременени с фолклорни носии, те ни пленяват с изпълнения на автентични песни и танци, с наричанията за здраве и благополучие, типични за местния фолклор. Слушайки ги, се връщаме в далечните  времена на нашите праотци и за миг се потапяме в това вълшебство. А старите къщи със схлупени покриви, малки прозорчета и пламък в огнището, носят онази романтика и топлина, която ние като че ли отдавна сме забравили.

В центъра на селото се намира църквата "Св.Димитър", където е запазено килийно училище. В близист е разположен етнографския музей. За почитателите на горския туризъм има много екопътеки. Едната от тях, наречена с красивото име ,,Пътят на ясния месец", свързва Бръшлян с близкото село Стоилово. Само на около тридесет минути пеша от Бръшлян се намира местността „Св. Пантелеймон“ и параклиса ,,Св. Петка". Там могат да се видят много от лечебните растения и билки в планината.

Недалеч от Малко Търново е връх ,,Голямо градище", от който се разкрива прекрасна гледка към цяла Странджа и при добра видимост се вижда дори Черно море. Особен интерес представляват пещерата, за която се разказва интересна история, свързана с египетската богиня Бастет. В близката местност „Мишкова нива“ пък се издига тракийско светилище. В района са открити древни рудници, некропол. 

Водопада "Докузак", пъстървовия рибарник на река Катун, това са само една частот прекрасните места, които туристите могат да посетят.

- Какво показват Вашите наблюдения, лесно достъпни ли са туристическите места в Странджа?

Много усилия са направени от страна на държавата за развитието на Странджа като туристическа дестинация. Но разбира се има още какво да се желае. Често липса маркировка, а местата за почивка и пътищата не са особено примамливи. А всички ние знаем колко важни са те.

- Какви са основните проблеми, с които се сблъскват хората, които развиват туризъм в райони като Странджа?

Според моя скромен опит, тази мистична земя, пълна с история и красота, все още е трудно забележима. Може би малко повече реклама, комбинирана с прекрасните къщи в странджански стил, гостоприемството на хората и щипка любов, е разковничето на успеха.


 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини