Спортната легенда от Айтос Злати Вълчев почина на 77 години

Спортната легенда от Айтос Злати Вълчев почина на 77 години - E-Burgas.com

На 22 май 2020 г. в София почина един от най-успешните лекоатлети на България от 60-те и 70-те години на ХХ в. - Злати Вълчев. Роден е през 1943 г. в Айтос и от поколението айтоски спрингьори, които впечатляват с талант и хъс селекционери на  столичните клубове. Вълчев е три пъти Балкански шампион на 400 м и три пъри Балкански шампион при бягането на 800 м.

Като състезател на Спортен клуб "Спартак" - София, в бягането на 400 м Златко Вълчев подобрява за първи път националния рекорд на Балканиадата в София на 14 септември 1963 г. (48.4). Точно година по-късно (на следващата Балканиада в Букурещ) Вълчев за пръв път „слиза” под 48 секунди – 47.9. Обещаващият спринтьор е един малкото победители на т.нар. Мевериади (състезания на служителите на МВР на соцстраните) – на 6 август 1966 г. в Минск той довежда рекорда ни до 47.3.

За кончината на Вълчев, съобщи един не по-малко успешен айтоски лекоатлет от близкото минало - Атанас Николов Сапунов - близък приятел и бивш съотборник на Злати Вълчев.

Постиженията на двамата атлети на републикански, балкански и европейски първенства са в историята на леката ни атлетика.

Погребението на Злати Вълчев ще е на 27 май 2020 г. в София.

Свързани статии
13 медала за бургаската борба на шампионата за кадети Футболно вълнение - Какво да очакваме от Европейско първенство по футбол през 2024г? Детският спортен клуб “Спортландия” стартира през октомври с първи безплатни тренировки Голове и акценти в българския футбол Турнир по конен спорт „Купа Бургас“ ще се проведе от 5-ти до 12 август на конна база Бургас Черноморец наниза 100 точки на ЦСКА в Бургас "Дея Спорт" с бележит обрат в Стара Загора Нови успехи за бургаските борци (Снимки) Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Неадекватен мъж от Карлово подлуди Айтос с бомбички, заплашва полицаи
Тагове
спорт легенда айтос
Коментари

Още от последните новини