Спортната легенда от Айтос Злати Вълчев почина на 77 години

Спортната легенда от Айтос Злати Вълчев почина на 77 години - E-Burgas.com

На 22 май 2020 г. в София почина един от най-успешните лекоатлети на България от 60-те и 70-те години на ХХ в. - Злати Вълчев. Роден е през 1943 г. в Айтос и от поколението айтоски спрингьори, които впечатляват с талант и хъс селекционери на  столичните клубове. Вълчев е три пъти Балкански шампион на 400 м и три пъри Балкански шампион при бягането на 800 м.

Като състезател на Спортен клуб "Спартак" - София, в бягането на 400 м Златко Вълчев подобрява за първи път националния рекорд на Балканиадата в София на 14 септември 1963 г. (48.4). Точно година по-късно (на следващата Балканиада в Букурещ) Вълчев за пръв път „слиза” под 48 секунди – 47.9. Обещаващият спринтьор е един малкото победители на т.нар. Мевериади (състезания на служителите на МВР на соцстраните) – на 6 август 1966 г. в Минск той довежда рекорда ни до 47.3.

За кончината на Вълчев, съобщи един не по-малко успешен айтоски лекоатлет от близкото минало - Атанас Николов Сапунов - близък приятел и бивш съотборник на Злати Вълчев.

Постиженията на двамата атлети на републикански, балкански и европейски първенства са в историята на леката ни атлетика.

Погребението на Злати Вълчев ще е на 27 май 2020 г. в София.

Свързани статии
Шефът на „Бургасбус“ рязал живо месо, за да оцелее фирмата в пандемиятаИ Айтос потвърди: Отварят детските градини за Деня на дететоПрогонват змии и други влечуги в „Славеева река“ с препаратиГлътка въздух за Бургасбус: Пътниците се увеличили, връщат Т1 от понеделникВасил Едрев към айтозлии: Извънредното положение падна, но се отнасяйте с респект към мерките! Братя Братоеви се завърнаха в Нефтохимик, шампионите ще защитават титлата с ударна селекцияАйтос се пребори с 32 общини за важен социален проектМоже ли билетчето в Бургас да стане 1,20 лв?Шампионът Нефтохимик 2010 с двойно повече пари догодинаВолейболният ас Георги Петров: Гледам си развитието, не се хващам веднага за парите
Тагове
спорт легенда айтос
Коментари

Още от последните новини