Спорът за фасадата на Френската гимназия влиза в Общински съвет

Спорът за фасадата на Френската гимназия влиза в Общински съвет  - E-Burgas.com

От община Бургас умуват дали да не санират външно сградата, което според специалисти би унищожило нейната автентичност​

Спорът за това дали трябва да се санира фасадата на сградата, в която се помещават ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и ПГРЕ "Г. С. Раковски" влиза в Общински съвет - Бургас. Казусът е входниран като писмо от от "Демократична България" - Обединение на ПП ДСБ, ПП Да България и ПП Зелените и ще бъде разгледан на сесията утре.

Припомняме, че от община Бургас още умуват дали да поставят външна или вътрешна топлоизолация на сградата. Ако бъде избран втория вариант, то тя ще бъде направена в ансамбъл със съседните две сгради - на новата спортна зала и ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията".

"С тревога научаваме, че за сградата на ул.Стефан Стамболов 19, в която се^бомещават двете бургаски гимназии - математическа и за романски езици, е предвидено външно саниране, което да се извърши по начин, унищожаващ нейната автентичност и ценност. Сградата е построена между двете световни войни по проект на арх.Храбър Попов и по мнение на експертната общност представлява ярък образец на българския архитектурен модернизъм.

Променянето на фасадата на сградата така, че да бъде унифицирана с околните сгради, би унищожило нейната автентичност. Такова саниране без съмнение би представлявало строително варварство, заличаващо историята и духа на град Бургас." пишат авторите на писмото. 

Според ако сградата има нужда от мерки за повишаване на нейната енергийна ефективност, това би могло да бъде обмислено по-добре и реализирано без да бъде засегнат нейният външен вид. Те настояват още да бъде чуто мнението на Камарата на архитектите - Бургас и групата „Български архитектурен модернизъм", която първа алармира за риска от тази крайно нежелателна загуба на материално културно наследство за града. 

Авторите на писмото настояват за повече прозрачност и публичност и включване на обществеността от страна на органите на местно самоуправление при планиране и предприемане на мерки за благоустройство, строителство и саниране в община Бургас.

 

Коментари