Специалисти: Все още няма коронавирус у нас

Специалисти: Все още няма коронавирус у нас - E-Burgas.com
Снимка Offnews.bg

Няма положителни проби за коронавирус у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин. 40 души от 9 области са под наблюдение в цялата страна. 

21 проби са били тествани в Националната референтна лаборатория, други 19 - във ВМА. Всички те са отрицателни, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски. Китовете, които се ползват за изследването на пробите са същите, които се прилагат и в Европа, уточни той и допълни, че днес ще бъде проведен мониторинг със засичане на резултатите между двете лаборатории. Този мониторинг ще се извършва на всеки 2-3 дни, каза шефът на оперативния щаб. Това, по думите му, е рутинна практика.

Ескалира броят на заболелите от грип "В", съобщи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той не изключи възможността в някои райони на страната да бъде обявена отново грипна ваканция. Специалистът уточни, че тази грипна вълна няма да се силна като първата.

Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина на българските граждани, пристигащи у нас от държавите с високо разпространение на новия коронавирус - континентален Китай и Италия. Това съобщиха от МЗ вчера.

Всички, на които е препоръчана карантина в домашни условия от здравните инспекции по места, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това важи най-вече за пристигащите от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната.

От РЗИ-тата ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари по области.

Хората, които имат издаден болничен, трябва да уведомят работодателя си до два дни. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината.

От здравното министерство напомнят, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.). Те трябва да се свържат по телефона с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

Коментари

Още от последните новини