Спасители и доброволци настояват България да закупи медицински хеликоптер

Спасители и доброволци настояват България да закупи медицински хеликоптер  - E-Burgas.com
ate.sk

В понеделник доброволци ще внесат петиция в Министерски съвет, за да припомнят, че има огромна необходимост от закупуване на медицински хеликоптер, предаде Нова тв.  Страната е единствената в ЕС, която не разполага с такъв. През 2019 г. последният хеликоптер, който беше оборудван за спасяване в планина, беше продаден в Грузия.

Вчера планинската спасителна служба прекрати издирването на баща и син в подножието на връх Ботев.

„Поводът за създаването на петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите в Стара Планина. Вероятно вече е твърде късно”, заяви инициаторът на петицията Владимир Христовски. Той допълни, че в инициативата са се включили над 8800 души.

„Получих и много писма. Голяма част от хората, които ми писаха, имат загинали или пострадали близки, което ги мотивира да участват в петицията. Трябват ни поне 4 въздушни линейки. Ако се случат инциденти на няколко места, един хеликоптер отново няма да е достатъчен. Времето за реакция при въздушните линейки се скъсява много. Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 милиона за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер”, каза Христовски. По думите му площадките за кацане у нас на подобен тип машина са 6 – в София, Варна, Бургас и Панагюрище.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев заяви, че е необходима и законодателна промяна.

Коментари

Още от последните новини