София, Бургас и Шумен - трите критични точки у нас

София, Бургас и Шумен - трите критични точки у нас - E-Burgas.com

Заразата COVID-19 расте стремглаво. Само три области в страната са извън критичната червена зона - Видин, Добрич и Силистра.

Според данните има нови 4054-ма заразени, т.е. за последното денонощие 31% от изследваните са с коронавирус. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предупреди, че страната навлиза в изключително сериозна фаза на заболяването. Това даде повод на главният здравен инспектор днес, по време на брифинга на Щаба, да предложи нови по-строги мерки.

Прецизиране на вече съществуващи мерки и затягане на други - това предложи държавният здравен инспектор. Сред тях затваряне на заведенията след 22.00 часа, зелени коридори за пазаруване на възрастните хора и дистанционно обучение за децата от 5 до 12 клас в цели области.

Днес здравният министър обяви нови мерки няма да има - освен зелен коридор за пазаруване на хората от рискови групи. Той посочи, че мерките в момента работят. Те трябва да се спазват и да има контрол. В страната има няколко критични точки - София, Бургас, Шумен - трябва да се укрепят тези места.

На този фон 30 % от леглата за лечение на пациенти с COVID в страната вече са запълнени, както и 20 % от тези в интензивните отделения.

"Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в България", каза здравният министър.

Коментари

Още от последните новини