Собствениците на заведения завеждат дела срещу затварянето

Собствениците на заведения завеждат дела срещу затварянето  - E-Burgas.com
euractiv.com

Собственици на заведения се обединяват срещу затварянето им. 

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) обявиха за манипулативни твърденията, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни.

От данните става ясно, че от началото на пандемията с COVID-19 има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 (ДВА) случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа, посочват от двете браншови организации в позиция до медиите.

Те категорично възразяват "срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове".

Засилените проверки през последните дни също доказват, че съществени и масови нарушения не се констатират. От 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения. Не само в заведенията, във всички търговски обекти, посочват от БАЗ и СЗБ. 

Според двете организации в момента имало целенасочени опити за демонизиране на развлекателния бранш, който от началото на пандемията демонстрирал отговорност и правел всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки.  

Според тях затворените заведения не били проблем, тъй като никой не можел да спре безконтролното събиране на хора в частни домове, където не се спазват никакви мерки.

Понеже непрекъснато се сравняваме с Европа и често тичаме сляпо след наложените там рестрикции – в случая се доказа, че затварянето на заведения не води до намаляване на случаите и ограничаване на пандемията, посочват от БАЗ и СЗБ. 

Коментари

Още от последните новини