SMS ни казва лъже ли ни лекарят

SMS ни казва лъже ли ни лекарят   - E-Burgas.com

Специален SMS ще получават пациентите всеки път, когато болница използва личните им данни и отчита лечение по Здравната каса.
Услугата ще е достъпна от 1-ви ноември и ще предпазва хората от нерегламентирано или фалшиво лечение, пише "Стандарт".
Целта е да не се източва Здравната каса с процедури, които на практика не са извършвани.Всички операционни системи на мобилните телефони ще пуснат приложението и то ще е безплатно.

Ако даден пациент получи съобщение за това, че например е лекуван в момента на място, на което не е, то той ще може веднага да сигнализира с бутон "Съобщи за нередност". Сигналът отива директно в Здравната каса, а тя от своя страна праща мигновена проверка.

За да се предотвратят злоупотреби с регистрацията в мобилното приложение, то ще е достъпно само за номера, регистриран заедно с пръстовия отпечатък на пациента.

Ако обаче пациентът откаже да бъде регистриран с пръстов отпечатък, то това ще става с лична карта, а болницата ще получи парите след проверка от съответната Районна здравноосигурителна каса. Това съобщи Мартин Банков главен експерт към дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в Националната здравноосигурителна каса, пред "Монитор".

Около 100 случая на отказ от регистрация с пръстовия идентификатор има към момента, след въвеждането му преди месец и половина. От тях 5% след разясняване са се съгласили да се обозначат за прием в болница с пръста си. Под две минути е времето за регистрация на лице, уточни той. Мартин Банков не скри, че се получават и засечки в системата, предава dnes.bg.

Към момента 350 лечебни заведения ползват т. нар. пръстов идентификатор при прием на болни.




 

Коментари

Още от последните новини

Светът
SMS ни казва лъже ли ни лекарят   - E-Burgas.com

TikTock

Светът
SMS ни казва лъже ли ни лекарят   - E-Burgas.com

Африка