Слагаме трета игла срещу Covid-19 през зимата

Слагаме трета игла срещу Covid-19 през зимата - E-Burgas.com
Снимка: ВМА

Трета игла срещу COVID-19 ще се наложи да ни бъде поставена още през зимата, предупредиха имунолози. Причините са две, като първата е очакването за намаляване на изградените антитела, а с това и спадане на постигнатия имунитет. Втората причина са мутациите на вируса, чийто брой непрекъснато расте.

"Има вероятност догодина всички отново да трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19", заяви германският вирусолог Томас Мертенс, който оглавява постоянната ваксинационна комисия към берлинския институт "Роберт Кох", предаде АП.

"Все още няма достатъчно данни, за да се каже кога точно ще бъде необходима "подсилваща" доза и властите ще трябва да изчакат няколко месеца, за да установят дали при някои групи защитата срещу коронавируса отслабва с времето", казва Мертенс. "Вирусът няма да ни остави", категоричен е експертът и подчертава, че ваксинационната кампания, която се провежда в момента, няма да бъде последната.

"По принцип трябва да се подготвим за вероятността да се наложи всички да "освежат" ваксинационната си защита догодина", твърди Мертенс.

Коментарът му идва месец, след като изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че вероятно ще се наложи хората да си поставят трета доза ваксина срещу коронавирус 12 месеца след втората, както и че след това ще е нужна годишна реваксинация заради мутациите на вируса.

Пред "Труд" имунологът акад. Богдан Петрунов обясни, че най-вероятно ще ни се наложи всяка година да се ваксинираме срещу COVID-19, така, както се ваксинираме срещу грип. Според него причина са много мутации, заради които ваксините ще трябва да се адаптират. "Трета доза подготвят и Pfizer, и Moderna. Все още не се знае дали ще бъде със същия състав, или ще бъде обогатена с новите варианти", каза Петрунов.

Шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също потвърди, че със сигурност ще е необходима и трета доза, Той посъветва хората засега да избират ваксините с 2 дози.

"Ефективността на еднодозовата ваксина е по-ниска отколкото на РНК ваксините", предупреди проф. Балтов. Той обясни, че преболедувалите е добре да помислят след около 5-6 месеца за ваксиниране. А онези, които вече са ваксинирани с 2 дози, след около 1 година трябва да помислят за трета доза.

Коментари

Още от последните новини