Силен фолклорен заряд усетиха в Приморско

Силен фолклорен заряд усетиха в Приморско - E-Burgas.com

„Нощ на южните ансамбли“ е заглавието на фолклорния спектакъл, който танцьори и певци от фолклорни ансамбли  представиха пред публиката в Приморско. На 6 юни, на амфитеатралната сцена в центъра на града излезнаха  три от най-успешните ансамбли по южното Черноморие – ПФА „Странджа“ с художествен ръководител Марио Егов, ФА“ Приморско“ и ФА „Царево“  с ръководител Христо Йорданов.  Публиката се наслади на изпълнения от всички фолклорни области в страната.

Ансамбъл „Странджа“ е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Той се състои от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ е изнесъл над 6000 концерта у нас и в чужбина. За цялостна дейност и принос в запазване на българските традиции е отличен с наградата „Нестинарка“ през 2008 година на ХХХVI Международен фолклорен фестивал в Бургас. Носител е и на „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 2005 година.

Фолклорен ансамбъл „Приморско” е основан от художествения ръководител Христо Йорданов преди 19 години. Към този момент в него танцуват и пеят над 40 самодейци, като репертоара им наброява над 100 песни и 50 танца. В творческата си биография „Приморско” е записал многобройни награди от страната и чужбина. Достойното представяне на ансамбъла е създало трайни връзки с български и задгранични танцови и певчески формации.

Фолклорен ансамбъл „Царево“  е най-младата  от трите формации, създадена е едва преди няколко месеца, но вече има редица концерти зад гърба си. Ансамбъл „Царево“, се представя и с мъжка група, която е една от четирите в страната. Създателя и художествен ръководител на ФА „Царево“ Христо Йорданов, отбелязва изключително бързото развитие на танцьорите и певците от Царево, като вярва, че ще стигне и с тях до международните сцени.

Спектакъла е под патронажа на кмета на Община Приморско- д-р Димитър Германов, а официални гости бяха кмета на Община Царево- инж. Георги Лапчев, г-жа Златина Тюлиева – председател на общински съвет Приморско и общински съветници.

Десетки жители и гости на Приморско се насладиха на изпълненията, като за това наградиха с бурни аплодисменти изпълнителите.  Нощта на южните ансамбли, завърши с голямо хоро поведено от танцьорите, в което можеше да се включи всеки желаещ.

Коментари

Още от последните новини