Шезлонги и чадъри завземат един от последните диви плажове на юг от Бургас?

Шезлонги и чадъри завземат един от последните диви плажове на юг от Бургас? - E-Burgas.com

Един от последните диви плажове по Южното ни Черноморие ще бъде отдаден под наем. Възможно е още това лято на „Липите” край Синеморец да има шезлонги и чадъри, съобщава bTV.

Плажът е част от Природен парк „Странджа” и защитена местност „Силистар”. Мястото попада и в две защитени зони. Въпреки това, е проведен конкурс, без да е съгласуван с екоминистерството и дирекцията на парка.

От години областната управа в Бургас и Министерството на туризма се опитват да намерят стопанин на малкото плажче. Досега то винаги е оставало в графата „безстопанствени плажове”.

За туристи плаж „Липите” е достъпен само пеш . Има два пътя до него – и двата минават през гората. По единия се върви около 2 километра, по другия малко по-малко. В цялата местност действа специален режим.

„От 1992 г., когато е обявена тази защитена територия – ЗМ „Силистар”, е забранен достъпът на МПС-та, които не извършват горскостопанска или селскостопанска дейност. Същата забрана е включена и в Плана за управление на защитената местност”, посочи Иван Камбуров, гл. експерт „Биологично разнообразие” – ДПП „Странджа”.

Въпреки трудния достъп, плажът е предпочитан от любители на природосъобразния туризъм. Затова и те реагираха остро на новината, че плажът ще бъде отдаден под наем.

„Трябва да ги санкционираме за преминаване през тези горски пътища. Няма как да се случи, трябва да се наруши тази заповед! Трябва да мине противозаконно”, каза Николай Вълчанов, директор на РГС – Царево.

Очаква се становище на екоминистерството дали отдаването на плажа под наем ще увреди защитената местност.  

От Министерството на туризма уточниха, че договорът за наем за плаж „Липите” още не е сключен и дали ивицата ще бъде отдадена за стопанисване – ще бъде решено след детайлна експертна оценка.

Коментари

Още от последните новини